Initiatief vanuit Zoetermeer: Raden in Verzet

Foto: Redactie Zoetermeer (nieuws.nl)

De gemeenteraden hebben op initiatief van de Zoetermeerse gemeenteraad met elkaar gezorgd dat een motie op de ALV van de VNG op 25 september met bijna 100% van de stemmen is aangenomen.

De raden kunnen nog niet zeggen dat het al een flink verschil heeft opgeleverd.

Ze zitten met de volgende feiten:

  • Naar aanleiding van de aangenomen motie heeft de VNG een en ander besproken in een mondeling overleg met de minister. Een overzicht van alle aangenomen moties van 25 september is door de VNG naar de leden van de Tweede Kamer gestuurd en op 22 oktober is er een officiële brief naar het kabinet gestuurd. Deze stukken staan op de gemeentelijke website www.zoetermeer.nl/radeninverzet.
  • De VNG zou eind november een BALV houden, en het was de bedoeling dat dan een terugkoppeling gegeven zou worden over de motie en over de vervolgstappen. Dat gaat niet lukken want de BALV wordt verschoven naar februari. Er komt wel eind november een soort digitaal congres maar zonder besluitvorming.
  • In de Tweede Kamer is bij de begrotingsbehandeling van BZK – door slechts een paar partijen – aangegeven dat de financiële positie van de gemeenten beter moet, maar de minister blijft maar steeds vertellen dat de gemeenten allerlei ondersteuning hebben gekregen voor corona en twee keer 300 miljoen voor de jeugdzorg. Dat klopt natuurlijk, maar dat lost de veel grotere structurele problemen niet op.
  • De coalitie(!)partijen CDA en CU hebben tijdens de besprekingen aangegeven dat de opschalingskorting wat hen betreft definitief van tafel mag, maar daarover wordt pas op zijn vroegst in het voorjaar besloten.
  • De VNG heeft de initiatiefnemers laten weten dat de uitkomst van de onderzoeken naar de tekorten op WMO en Jeugdzorg pas medio december worden verwacht.

Het ziet ernaar uit dat in heel wat gemeenten besloten moet worden om wéér te bezuinigen en dat zal ten koste gaan van onderhoud van verharding en groen, maar vooral ook ten koste gaan van voorzieningen zoals bibliotheekvestigingen, buurthuizen en sportaccommodaties.

Het Actiecomité vindt het jammer dat er nog geen beter nieuws is, want de raadsleden willen het allerbeste willen voor de gemeente en zijn er niet om de gemeente kapot te bezuinigen.

Het actiecomité heeft overleg over juridische mogelijkheden, die op korte termijn zeker niet kansrijk lijken. Overleg met de provincie voor de komende begroting gebeurt ook. De gemeenteraad moet binnenkort de begroting vaststellen. Om aan de provincie een sluitende begroting te kunnen overleggen komt het er in het kort op neer dat de gemeente echt zal moeten bezuinigen om de tekorten voor de komende jaren gedekt te krijgen. De raadsleden geven niet op en zullen zich blijven inzetten om voldoende compensatie te krijgen voor de zorgtaken die zij vanuit de rijksoverheid met onvoldoende budget hebben gekregen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen