GroenLinks: Al jaren voor een vuurwerkverbod

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

GroenLinks pleit al jaren voor een andere traditie met oud & nieuw, waarbij de jaarwisseling weer een feest wordt.

Een verbod op het afsteken van particulier vuurwerk en in de plaats daarvan een of meerdere gemeentelijke vuurwerkshows organiseren juicht GroenLinks daarom van harte toe.

De jaarwisseling is steeds meer geworden tot een dag van nationaal vandalisme. Hulpverleners worden belaagd, vuurwerkafstekers en omstanders lopen ernstig letsel op en jaarlijks miljoenen euro’s schade aan particuliere eigendommen & de openbare ruimte.

Het is van de zotte dat we dit in 2020 nog steeds toestaan. Tot slot verzwijgen we dan nog even het belang van het milieu en de impact op dieren. We kunnen dit gewoon niet meer tolereren voor één nachtje lol.

Op dit moment mag er alleen een lokaal verbod op het afsteken van vuurwerk door de lokale overheid afgegeven worden. Het verkopen kunnen we niet verbieden. Gemeenten moeten daarom gezamenlijk met (maatschappelijke) organisaties optrekken om het voor elkaar te krijgen dat er een landelijk verbod op de verkoop van vuurwerk en het afsteken ervan gaat komen. Dit is uiteindelijk de meest effectieve maatregel.

Een lokaal afsteekverbod zal een uitdaging worden om te handhaven. Toch is het belangrijk om een signaal te geven dat het afsteken van particulier vuurwerk niet meer de norm is in Zoetermeer.

GroenLinks is ervan overtuigd dat de overlast daarmee (geleidelijk) zal afnemen. Wanneer er ook een landelijk verkoopverbod dan wordt de handhaving ook steeds eenvoudiger. Op dat moment heeft de politie ook meer capaciteit om illegaal vuurwerk aan banden te leggen.

Zoetermeer en vuurwerk

Voor de serie artikelen die vandaag gepubliceerd zijn hebben we alle politieke partijen vragen gesteld. Alle partijen die de vragen beantwoord hebben staan online. Ook de burgemeester heeft een aanvullende toelichting gegeven.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden