Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en mboRijnland versterken hun bestaande samenwerking met een nieuwe overeenkomst. Otto Jelsma, voorzitter van het College van Bestuur van mboRijnland, en Martin Schalij, voorzitter van de Raad van Bestuur van het LUMC, zetten hun handtekening onder een driejarige samenwerking die onderwijs, onderzoek en zorg dichter bij elkaar brengt. De officiële ondertekening vond plaats op dinsdag 8 juli.
“We leiden studenten op voor een samenleving die snel verandert. Met deze samenwerking zorgen we dat ons onderwijs goed aansluit op de dagelijkse praktijk in de zorg. Zo maken we onze studenten wendbaar, vakbekwaam en klaar voor de toekomst", aldus Otto Jelsma.
De samenwerking richt zich op het ontwikkelen van toekomstbestendige zorgprofessionals door contextrijke leeromgevingen, innovatieve leernetwerken en gezamenlijke opleidings- en ontwikkeltrajecten. Studenten van de opleidingen Verpleegkunde, Apothekersassistent en Doktersassistent profiteren van deze samenwerking.
Een voorbeeld van deze samenwerking is de ontwikkeling van BBL-maatwerktrajecten voor de opleiding Verpleegkunde, waarin studenten deels binnen het LUMC worden opgeleid. Daarnaast wordt het project Verbindend Leren verder uitgebreid: een innovatieve leeromgeving waarin mbo-, hbo- en wo-studenten samenwerken aan praktijkvraagstukken in de zorg. Ook wordt de betrokkenheid bij zogeheten Learning Communities geïntensiveerd, waarin studenten, docenten en zorgprofessionals gezamenlijk leren en innoveren.
Daarnaast kunnen studenten Doktersassistent stagelopen op de poli's in het ziekenhuis en studenten Apothekersassistent nemen samen met studenten van de universiteit deel aan een praktijksimulatie.
Zowel mboRijnland als het LUMC onderstrepen de urgentie van samenwerking in het licht van de uitdagingen in de zorg. Door kennis, mensen en middelen te bundelen, ontstaat ruimte voor vernieuwing in het onderwijs en de praktijk.
“Als academisch ziekenhuis hebben we de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de kwaliteit van zorg én aan de opleiding van nieuwe professionals. Door deze samenwerking maken we leren in de praktijk krachtiger en betekenisvoller voor alle betrokkenen,” licht Martin Schalij toe.
De samenwerking wordt structureel verankerd via een tweejaarlijks bestuurlijk overleg, ondersteund door een stuurgroep en werkgroepen. In dit overleg bespreken de deelnemers de voortgang, resultaten en nieuwe initiatieven. De overeenkomst geldt voor een periode van drie jaar met uitzicht op verlenging.
Met deze samenwerking slaan mboRijnland en het LUMC een brug tussen theorie en praktijk, tussen onderwijs en zorg, en tussen vandaag en morgen. Beide partijen staan open voor het betrekken van andere opleidingen breder dan de zorg.