GroenLinks is heel enthousiast en pleit voor het Voedselbuurtbos in de nieuwe Driemanspolder. Samen met PvdA en FvdB willen we het Voedselbos het gewenste zetje in de rug geven. Een bijdrage van €12.500 euro uit het potje van de raad zou al veel helpen.
Helaas zijn nog niet alle partijen overtuigd.
Een sociaal bos
Het Voedselbuurtbos is niet zomaar een bos, het is een sociaal bos. Het is een plek in de Nieuwe Driemanspolder waar, als het aan de initiatiefnemers ligt, straks vers voedsel geplukt en geoogst kan worden door omwonenden uit Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Den Haag. Er wordt informatie gegeven over eetbare gewassen, er komen relax- en ontmoetingsplekken en een ‘outdoor school’ waar je midden in de natuur kan leren over biologie, rekenen of bouwen. Het is sociaal want de verse producten beschikbaar zijn gratis, er wordt samengewerkt met scholen, universiteiten, wijktuinen en vrijwilligers, er wordt voorlichting gegeven en je ontmoet er mensen uit de wijk, buurt of regio. Kortom een natuurlijke en gezonde ontmoetingsplek.
Een ‘groener’ bos
Natuurlijk is een bos groen…de Nieuwe Driemanspolder wordt hoe dan ook omgevormd van landbouwgrond in natuurgebied. Dit zal de biodiversiteit in het gebied zeker vergroten. Ook zullen de geplande essen en iepen goed passen. Er komen wel verschillende kleuren groen maar, het ene groen is het andere niet. De plannen voor het Voedselbuurtbos gaan veel verder dan het aanplanten van essen en iepen. Door de organisatie (Mobileorchards) zijn veel contacten gelegd en hulptroepen ingeschakeld. De Universiteit Wageningen, gespecialiseerde kwekerijen en collega-voedselbosbouwers leveren bedreigde oude plant- en boomrassen. Wijktuinen en tuinen van betrokken wijkbewoners stellen hun grond beschikbaar voor het opkweken van deze stekken. Door daar nu plantgoed neer te zetten en dat te vermeerderen worden veel kosten bespaart. Het aanplanten van deze grote diversiteit aan soorten zal de biodiversiteit een enorme boost geven. Insecten, vogels en kleine zoogdieren als hermelijntjes, hazen en vleermuizen (insecteneters). Dit alles zorgt voor een gezonde leefomgeving voor mens en dier en hier moeten we als gemeente toch ons steentje aan bijdragen!