Supertrots op Ridder Clé

Foto: Politie Zoetermeer

Zijne Majesteit de Koning kende aan de voormalige 69-jarige politievrijwilliger Clé van Zeeland een hoge koninklijke onderscheiding toe. Clé werd vanmiddag in politiebureau Zoetermeer door burgemeester Aptroot verrast en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De onderscheiding kreeg hij voor zijn tomeloos inzet voor de aanpak van hennep in de stad. Zijn naaste familie en oud-collega’s waren in grote getale aanwezig bij deze feestelijke plechtigheid.

Politievrijwilliger

Clé zette zich, na zijn prepensioen in 2007, ruim tien jaar in als politievrijwilliger bij het Team Zoetermeer. Clé zegt hierover het volgende: ‘Na mijn prepensioen nam ik de tijd om mij te oriënteren op een zinvolle dagbesteding en zo kwam ik in contact met de politie.’ Voor collega’s en externe partners, zoals gemeente, Openbaar Ministerie, woningbouwcoöperaties en netbeheerders was hij hét aanspreekpunt voor de hennepaanpak en de organisatie voor de maandelijkse “henneptrein”. Decennia lang gaf hij een stevige impuls aan de aanpak van hennepkwekerijen in Zoetermeer, waarmee hij aan de politiecollega’s zijn passie over hennepcriminaliteit overbracht. Bij zijn start in 2007 kwamen meldingen van hennepkwekerijen vooral binnen via de brandweer na een woningbrand. Er ontstaan regelmatig brandgevaarlijke situaties door oververhitting van provisorisch aangelegde elektranetwerken.

Henneptrein

Clé leverde een grote bijdrage aan het project “henneptrein”. De verschillende partners, zoals netwerkbeheerder, brandweer en politie,vormen als het ware de wagons van een gezamenlijke trein. Clé verzamelde de meldingen van hennepkwekerijen en organiseerde de instappen in de hennepkwekerijen. Altijd hield hij zich op de hoogte van de actuele zaken. Zo kreeg bijvoorbeeld de ontneming van het financiële voordeel, verkregen uit (eerdere)hennepkwekerijen, landelijk prioriteit. Van Zeeland verzamelde daarom actief informatie rondom de kwekerijen, die hielp om succesvol geld te kunnen plukken van criminelen.

Clé besloot op zijn hoogtepunt in november 2017 na tien jaar te stoppen met de vrijwilligersfunctie. De collega’s van Team Zoetermeer zijn Clé zeer dankbaar voor zijn inzet.

Teamchef

Teamchef Erik Meeuwisse: ‘Wij zijn zo ontzettend trots op Clé. Hij leverde als politievrijwilliger een bijzonder grote bijdrage aan de bestrijding van de hennepteelt in Zoetermeer. Hij heeft ruim honderdvijftig ontmantelingen gecoördineerd en ruimhonderd henneptreinacties georganiseerd. Daarmee was hij voor politie Zoetermeer dé machinist van de henneptrein.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen