Commissaris Smit acht aanblijven burgemeester Aptroot niet nodig

Foto: Redactie Zoetermeer

De reacties op de maatregels rondom het coronavirus zijn verschillend. Hartverwarmend zijn de impliciete blijken van waardering voor onze burgemeester Aptroot.

Blijf nog even aan Charlie. We hebben onze burgervader nodig. Meer dan ooit. Je bent vertrouwd.“, zo klink het op Facebook als reactie op de strenge toon waarmee burgemeester Aptroot de nieuwste maatregels kracht bij zette. De reactie van burgemeester Aptroot was onverwacht. Hij schreef onder de oproep om aan te blijven: “Ik heb na vraag daarover laten weten dat ik natuurlijk beschikbaar ben om langer te blijven gezien de crisis. Was kennelijk niet meer mogelijk of wenselijk.“.

Ministerie en gemeenteraad

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken is kort en krachtig in de reactie op de vragen die zoetermeer.nieuws.nl stelde: “Het is de CdK die gaat over benoeming van waarnemend burgemeester.” Voor de gemeenteraad geldt een geheimhoudingsplicht over de gesprekken die over de burgemeestersbenoeming gaan.

Benoemingsprocedure

In de reactie op de vragen van onze redactie blijft de Provincie Zuid-Holland zeer formeel. Via zijn woordvoerder laat Commissaris Smit weten dat: “Afgelopen november heeft burgemeester Aptroot op eigen verzoek zijn ontslag per 31 maart a.s. bij de Koning aangevraagd. Deze is door de Koning per deze datum eervol verleend. Nadat Aptroot dit bekend maakte heeft de commissaris van de Koning gesproken met de fractievoorzitters van de gemeenteraad en vervolgens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geadviseerd om de procedure voor een kroonbenoemde burgemeester op te starten. Omdat de procedure tot na de zomer duurt, heeft de commissaris in goed overleg met de fractievoorzitters besproken om voor de periode tot aan de start van de nieuwe kroonbenoemde burgemeester een waarnemend burgemeester aan te stellen.

Dat Zoetermeer nu een waarnemend burgemeester krijgt, komt door het lange proces dat een burgemeestersbenoeming vergt. Het tijdig opstarten van een burgemeestersbenoeming kan dit voorkomen. Immers als de Commissaris eerder met de gemeenteraad had overlegt, was de procedure eerder opgestart. Aangezien Zoetermeer geen onderwerp is van een herindeling is het logisch dat er een nieuwe kroonbenoemde burgemeester komt.

Waarnemend burgemeester

Over het aanstellen van een waarnemer vervolgt de woordvoerder weer zeer formeel: “Begin van deze maand heeft de commissaris met de fractievoorzitters gesproken over het profiel van een waarnemend burgemeester. Aansluitend heeft de commissaris de heer Lokker voorgesteld als waarnemend burgemeester. De fractievoorzitters konden zich vinden in deze voordracht, waarna de commissaris de heer Lokker per 31 maart benoemt tot waarnemend burgemeester van Zoetermeer. Met de heer Lokker krijgt Zoetermeer een burgemeester die kan bogen op jarenlange ervaring in het openbaar bestuur en in vele gemeenten burgemeester is geweest.

Leeftijd

In het benoemen van waarnemend burgemeesters telt voor de commissaris ervaring, geschiktheid en bekwaamheid van de persoon. Anders dan voor de kroonbenoemde burgemeester, bestaat geen wettelijke maximumleeftijd voor een waarnemend burgemeester.“, zo verklaart de woordvoerder van de commissaris. Een kroonbenoemde burgemeester heeft wel een leeftijdsgrens en dat verklaart de pensioengerechtigde leeftijd van burgemeester Aptroot.

Aanbod burgemeester Aptroot om aan te blijven

Uit de gekozen formele afstandelijke formulering van de woordvoerder van de Commissaris van de Koning blijkt niet dat het aanbod om aan te blijven van burgemeester Aptroot beoordeeld is. De woordvoerder geeft aan dat: “De commissaris heeft kennis genomen van het recente bericht waarin burgemeester Aptroot het aanbod doet om langer aan te blijven als dit hem gevraagd wordt. Met het reeds in werking gestelde proces voor het benoemen van de waarnemend burgemeester zoals hiervoor beschreven is, is het niet noodzakelijk geweest om de heer Aptroot te vragen om langer aan te blijven.

Kennis nemen van een aanbod, is niet gelijk aan het overwegen en beargumenteerd al dan niet iets doen met een dergelijk aanbod. Het formele proces en noodzakelijkheid zijn leidend geweest in het besluit. De commissaris vindt dat de aan te stellen waarnemer geschikt is, bekwaam is en voldoende ervaring heeft. Met andere woorden Zoetermeer is formeel voorzien in een burgemeester en daarmee eindigt de discussie voor Commissaris Smit. Dit proces wordt niet beïnvloed door de crisis rondom het coronavirus.

Lees meer: petitie voor aanblijven Burgemeester Aptroot gestart

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen