Zoetermeerse Luchtwachters met spandoeken de straat op voor gezonde lucht

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Op zaterdag 13 oktober zullen Luchtwachters uit Zoetermeer in actie komen voor betere luchtkwaliteit. Luchtwachters zijn burgers die opkomen voor het recht op gezonde lucht.

Op enkele plaatsen in Zoetermeer zullen ze met spandoeken de gemeente aansporen snel maatregelen te nemen voor betere luchtkwaliteit. Samen met Milieudefensie zetten Luchtwachters zich in voor meer ruimte voor fietsen, wandelen, openbaar vervoer en elektrische deelauto’s en minder ruimte voor vervuilend verkeer. Ook in Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Eefde, Leiden, Roermond, Utrecht en Zwolle zullen Luchtwachters die zaterdag in actie komen.

Zoetermeer

De lucht in Zoetermeer is ongezond, vooral langs drukke wegen zoals Europaweg, Afrikaweg, Amerikaweg, Zwaardslootseweg, Azïeweg, Australiëweg, Oostweg. En dat is een groot probleem. Ongemerkt roken we elke dag 5 sigaretten mee door vieze lucht in te ademen, met schade aan onze gezondheid tot gevolg. Langs drukke wegen ligt het aantal meegerookte sigaretten nog hoger.

“Elke dag moeten veel scholieren langs een drukke weg fietsen zoals de Europaweg, of deze oversteken om naar school te gaan. Zij ademen elke dag die ongezonde lucht in en samen met hen nog vele anderen. De gemeente moet écht zo snel mogelijk in actie komen om onze gezondheid te beschermen.”

Het is al jaren duidelijk dat luchtvervuiling leidt tot ernstige aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, chronische longziekten, longkanker, diabetes en dementie. Met de spandoekenactie willen de Luchtwachters de gemeente aansporen om in ieder geval

  1. milieuzônes voor heel Zoetermeer in te voeren, met inbegrip van alle wegen waar fietsers en voetgangers langs komen of moeten oversteken.
  2. de – in toenemende mate – versteende schoolomgevingen opnieuw te “vergroenen” en autovrij te maken.
  3. specifiek het lopen èn het fietsen in Zoetermeer te bevorderen door aantrekkelijker routes, prioriteiten en voorzieningen, met name rond en in de winkelgebieden.

Luchtkwaliteit moet snel beter

In september 2017 oordeelde de rechter in een kort geding, aangespannen door Milieudefensie, dat de overheid op zo kort mogelijke termijn moet zorgen dat de luchtkwaliteit overal in Nederland aan de wettelijke Europese luchtkwaliteitsnormen voldoet. In Zoetermeer voldoen we – volgens berekende waarden – weliswaar aan de Europese normen, maar niet aan de strengere adviesnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). (zie bijlage ‘171007 exit HOM5.pdf’)

13 oktober zullen Zoetermeerse Luchtwachters aan de Zwaardslootseweg en Aziëweg spandoeken ophangen voor gezonde lucht.

Praktische informatie zaterdag 13 oktober

  • Locatie: voetgangersbruggen over Zwaardslootseweg en Aziëweg
  • Tijdstip: Vanaf 10.00 uur verzamelen. Tussen 10 en 11.00 uur wordt de actie gehouden.
  • Wat? spandoeken “Gezonde lucht voor iedereen”
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen