De wereld ietsjes mooier maken

Ingeborg ter Laak (CDA)
Ingeborg ter Laak (CDA)
Foto: Redactie Zoetermeer

Raadsleden besteden veel tijd aan het reilen en zeilen van de gemeente. Zij verrichten belangrijk en onderschat werk. Inmiddels is deze raadsperiode alweer voor de helft voorbij. In dit interview staat Ingeborg ter Laak (CDA) centraal. Zij is lid van de gemeenteraad sinds maart 2014.

Waarom bent u de politiek ingegaan?

Mijn ambitie is de wereld ietsjes mooier te maken. Vanaf jongs af aan. Als kind wou ik geen juf of piloot worden maar secretaris-generaal bij de Verenigde Naties. En dan zou ik uiteraard zorgen voor wereldvrede. Inmiddels ben ik ouder en wijzer… en heb meer realiteitszin. Maar de ambitie is altijd gebleven. De wereld ietsjes mooier maken is nog steeds mijn droom. Ik geloof in het kleine gebaar, alle beetjes helpen. Een bijdrage leveren aan  ‘wereldvrede’ oftewel aan samen leven; aan omzien naar elkaar. Waarden waarvan ik overtuigd ben dat ze er toe doen in het leven. Ik vind het heel mooi dat ik daar nu een bijdrage aan kan leveren als raadslid in Zoetermeer.

Ingeborg ter Laak (CDA)
Ingeborg ter Laak (CDA)

 

Wat vindt u het meest leuke van het raadslidmaatschap?

De vele gesprekken en contacten met heel veel mensen in Zoetermeer, daar geniet ik van. De betrokkenheid van anderen heb ik nodig om mijn raadswerk goed te kunnen doen. Je bent als raadslid een spreekbuis, de vertegenwoordiger, voor de inwoners van Zoetermeer. Op die manier ben je van betekenis bij belangrijke besluiten. Of dit nu gaat over de opvang van vluchtelingen òf het hebben van een zwembad òf goede, toegankelijke zorg voor mensen die zorg heel hard nodig hebben. Om die verantwoordelijkheid goed in te vullen moet je weten wat er leeft bij mensen, direct betrokkenen. De gesprekken en de kennis daarvan benutten in raadsbesluiten vind ik het leukste van mijn werk.

Wat vindt u het minst leuke van het raadslidmaatschap?

Het is veel leeswerk en vergt veel vergaderen. En soms is dat wel erg veel. Maar het is wel nodig: je neemt als raadslid ingrijpende besluiten en je moet weten wat je beslist en waarom.

Heeft u naast het lidmaatschap van de gemeenteraad nog een andere functie of betrekking?

Ik ben werkzaam als leidinggevende in de thuis- en verpleegzorg voor ouderen. Ik ben in Zoetermeer betrokken geweest bij de start van Stichting Present, een stichting die vrijwilligerswerk stimuleert voor mensen die hulp zeer goed kunnen gebruiken. Present heeft mij laten inzien hoe belangrijk echte betrokkenheid bij anderen is en hoe mooi dat kan zijn. Daarnaast geef ik, als vertegenwoordiger van het CDA, trainingen  ‘aan de randen van Europa’ in landen zoals Marokko, Tunesië, Egypte maar ook Oekraïne, Servië en Bosnië, over openbaar bestuur en democratie. Ik vind het belangrijk om in gesprek te blijven met de landen om ons heen en te weten wat daar speelt. Zeker nu.

Hoe maakt u de combinatie tussen uw dagelijks leven en het raadslidmaatschap?

Oei, niet. Ik probeer zo goed mogelijk alles plannen en eigenlijk hoop ik regelmatig dat de dag toch net een uurtje langer is…

Wat is uw favoriete plaats in Zoetermeer?

De watertoren in het Hoekstrapark. Ik woon er vlakbij en fiets, wandel of jog er vaak. Ik ren regelmatig even de Rozenberg op. Als ik boven sta kan ik echt genieten van het prachtige zicht op de watertoren, een industrieel monument omringd door groen in een nieuwbouwwijk. De Nederlandse luchten maken dat beeld iedere keer weer prachtig.

Hoe vindt u dat het gaat het in Zoetermeer sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2014?

Voor mij voelde de start van raadswerk een beetje als een ritje in de Python in de Efteling. Voor de verkiezingen van 2014 was ik nog nooit zo in het centrum van de politiek actief geweest. Eigenlijk durfde ik niet, maar ja, ik wilde wel een bijdrage leveren aan de stad. En langzaam rijd je dan naar boven, eerst dacht ik nog wel eens: waar ben ik aan begonnen? Maar toen het karretje eenmaal begon te rijden dacht ik alleen maar: wat is dit gaaf! Het gaat af en toe best snel en je wordt soms goed door elkaar geschud, maar ik geniet van de snelheid, de onverwachte bewegingen, het van betekenis kunnen zijn. Na ieder besluit denk ik nu alleen maar: ik wil nog een keertje, wat kan ik nog meer doen?

Ingeborg ter Laak (CDA)
Ingeborg ter Laak (CDA)

 

Op welk besluit of welk debat kijkt u tevreden terug?

Het vluchtelingendebat. Het college had veel tijd nodig om gehoor te geven aan de oproep van het kabinet om crisisopvang te bieden. De traagheid en de angst waarmee het vluchtelingenvraagstuk werd opgepakt, of eigenlijk ontweken, stond mij tegen. Juist omdat het zo leeft bij iedereen. Het is een lastig vraagstuk maar lastige vraagstukken horen bij de politiek. En zoals ik al zei: een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van lastige vraagstukken is waarom ik politiek actief ben geworden. Ik heb alle fracties in de gemeenteraad aangeschreven en gevraagd om samen de straat op te gaan, de volgende dag. Gewoon om naar de mening van onze inwoners te luisteren en zo onze eigen mening te vormen. De helft van de fracties gaf hieraan gehoor, en het heeft geholpen: we hebben de tips uit deze gesprekken goed kunnen benutten in het debat. Mensen in nood zijn welkom hier. En wij als gemeenteraad, moeten ons inspannen voor hulp bij een goede integratie en ruimte op de woningmarkt, zodat er voor iedereen plek is.

Wat is het belangrijkste dat u voor het einde van deze periode nog wilt realiseren?

Op dit moment twee dingen: goede en toegankelijke zorg voor mensen die dat nodig hebben en een zwembad waar je in je vrije tijd kan zwemmen.

Het eerste goede en toegankelijke zorg is nog een beetje afwachten. De gevolgen van de veranderingen zullen in de loop van 2016 pas echt voelbaar worden. Ik verwacht dat we nog meer moeten doen om de zorg echt dichter bij huis te brengen, ontregelen, zelf- en samenredzaamheid echt mogelijk maken, etc. Het vergt lef en visie om de knelpunten de komende jaren op te pakken en waarborgen dat iedereen die zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft en wenst. Nu en in de verre toekomst.

Verder vind ik dat een stad van 125.000 inwoners een goed recreatief zwembad hoort te hebben. Dit college investeert flink in sport en vrijetijdsbesteding. Het kan niet zo zijn dat we dadelijke een verlengde indoor-skipiste hebben, een ijsbaan voor internationale wedstrijden (Transportium), een topturnhal en wellicht de Outlet Factory voor de hele randstad, maar geen zwembad. Een zwembad waar je als gezin gewoon even lekker kunt ontspannen. Dan zou de Zoetermeerder niet centraal staan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen