Spreken met verschillende mensen, organisaties en verenigingen

Chantal Kouwenberg (D66) wordt opgevolgd door Gernand Ekkelenkamp (D66)
Chantal Kouwenberg (D66) wordt opgevolgd door Gernand Ekkelenkamp (D66)
Foto: Redactie Zoetermeer

Raadsleden besteden veel tijd aan het reilen en zeilen van de gemeente. Zij verrichten belangrijk en onderschat werk. Inmiddels is deze raadsperiode alweer voor de helft voorbij. In dit interview staat Chantal Kouwenberg (D66) centraal. Zij is lid van de gemeenteraad sinds 2010.

Waarom bent u de politiek ingegaan?

Ik ben van jongs af aan geïnteresseerd geweest in maatschappelijke vraagstukken, had overal een mening over en stak die ook niet onder stoelen of banken. Daarnaast ben ik Zoetermeerder in hart en nieren. Toen ik (actief) lid werd van D66 en mij werd gevraagd me te kandideren voor het raadslidmaatschap hoefde ik dan ook niet lang na te denken!

Chantal Kouwenberg (D66)
Chantal Kouwenberg (D66)

Wat vind u het meest leuke van het raadslidmaatschap?

Het spreken met veel verschillende mensen en op bezoek gaan bij organisaties en verenigingen in de stad. Sinds ik raadslid ben ken ik Zoetermeer nog beter en kom ik waar ik nog niet eerder was geweest.

Wat vind u het minst leuke van het raadslidmaatschap?

Veel stukken lezen in de avonduren en af en toe vind ik het vergaderen ook niet zo leuk.

Heeft u naast het lidmaatschap van de gemeenteraad nog een andere functie of betrekking?

Ja, ik werk bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Hoe maakt u de combinatie tussen uw dagelijks leven en het raadslidmaatschap?

Naast mijn werk en mijn raadslidmaatschap heb ik 3 kinderen en een partner. Daar gaat natuurlijk de meeste tijd aan op. De rest van de tijd besteed ik aan familie en vrienden en probeer ik te  sporten. Dat schiet er helaas vaker bij in dan me lief is.

Wat is uw favoriete plaats in Zoetermeer?

M’n eigen huis is erg favoriet, maar verder voel ik mij altijd fijn rond de Noord-Aa en heb ik een paar favoriete terrassen… maar ik mag natuurlijk geen reclame maken 😉

Chantal Kouwenberg (D66)
Chantal Kouwenberg (D66)

Hoe vind u dat het gaat het in Zoetermeer sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2014?

Het gaat goed! Er wordt volop in de stad geïnvesteerd en vernieuwd,  het bestuur doet zijn best om inwoners zoveel mogelijk bij besluiten te betrekken en voor zover ik kan beoordelen gaat ook in het sociaal domein een hoop goed. Vooral dat laatste was deze raadsperiode spannend want gemeenten hebben op het terrein van jeugdzorg, participatie en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) een hoop verantwoordelijkheden erbij gekregen. Als daar dingen niet goed gaan raakt dat mensen direct!

Op welk besluit of welk debat kijkt u tevreden terug?

Deze raadsperiode hebben we groen licht gegeven voor de verbouwing van het Stadhuis en de verbouwing  van het Stadshart. Grote projecten die onze stad meer uitstraling zullen geven en het centrum enorm zullen verbeteren. Ook wordt de komende periode veel energie gestoken in de culturele sector, er is door de wethouder van D66 een mooi plan gepresenteerd met betrekking tot cultuur en evenementen binnen Zoetermeer.  Ik ben erg blij met al die vernieuwing.

Wat is het belangrijkste dat u voor het einde van deze periode nog wilt realiseren?

Ik zou het mooi vinden als de afstand tussen de Zoetermeerse politiek en de inwoners van Zoetermeer kleiner wordt en meer inwoners zich verbonden voelen met de politiek. Als voorzitter van het presidium (het “dagelijks bestuur” van de gemeenteraad) werk ik daar samen met 4 andere collega – raadsleden vanuit de verschillende partijen hard aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen