Financiën in balans: Ambitieuze groei Zoetermeer

Wethouder Robin Paalvast
Wethouder Robin Paalvast
Foto: Persfoto Gemeente Zoetermeer

De Programmabegroting 2018 – 2021 is de laatste begroting van het huidige college. Dit vraagt om enige terughoudendheid met het opstellen van nieuw beleid dat gevolgen heeft voor de nieuwe collegeperiode na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Tegelijkertijd mag de ontwikkeling van Zoetermeer niet stil staan, integendeel. Het college wil daarom samen met de raad, bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties blijven werken aan het verder ontwikkelen van de stad.

Wethouder Paalvast: “De financiële uitgangssituatie van Zoetermeer is goed en het college ziet de toekomst van de stad mede daarom met vertrouwen tegemoet. Onze gezonde situatie maakt het mogelijk om kansen te benutten en tegenvallers op te vangen.”

In de tussenbalans van 2017 koerst de gemeente af op een financiële meevaller van € 1,7 miljoen. Een hogere uitkering uit het Gemeentefonds veroorzaakt het belangrijkste deel van deze meevaller. De totale begroting omvat ongeveer € 400 mln. per jaar en geeft aan hoe de gemeente de beschikbare financiële middelen wil inzetten om tot de gewenste resultaten te komen.

Er wordt geld gereserveerd om plannen te ontwikkelen voor de toekomst van Zoetermeer. Deze plannen zijn gericht op alle aspecten van de stad. We werken aan de kwaliteit van de leefomgeving, het groen in en om de stad en recreatieve voorzieningen. Ook de bereikbaarheid van de stad en het aanbod van sociaal maatschappelijke voorzieningen krijgt aandacht. De raad heeft tijdens het voorjaarsdebat in juni jl. meerdere voorstellen gedaan die bij het opstellen van de begroting zijn meegenomen.

Wethouder Paalvast: “De woonlasten voor de inwoners stijgen alleen met de inflatie. De financiën zijn goed in balans en dat geeft kansen om te zorgen dat inwoners hier goed wonen en werken. Een mooie uitgangspositie voor de volgende gemeenteraad en college.”

Met deze begroting biedt de gemeente een blik op de opgaven, plannen en projecten om onze stad ook voor de toekomst aantrekkelijk te houden. Een complete stad om goed om in te wonen, te werken en te leven, en waarin we goed samenwerken met inwoners, organisaties en bedrijven.

Wonen

In de komende 10 – 15 jaar wil het college 10.000 – 16.000 nieuwe woningen realiseren en oudere woonwijken, zoals Palenstein, opknappen en verduurzamen. In de binnenstad worden kantoren naar woningen omgebouwd; het Stadshuisplein en het Stadhuis opgeknapt, en visie op De Dobbe uitgewerkt met extra aandacht voor het groene karakter ervan.

Er blijft onverminderd aandacht voor het vergroten van de veiligheid in de stad, zoals het verminderen van woninginbraken, terugdringen woonoverlast, aanpak van notoire overlastgevers en aandacht voor geradicaliseerde terugkeerders.

In 2018 bouwt Zoetermeer aan Gymworld, een toonaangevende turn- en gymnastiekaccommodatie voor breedtesport en talentontwikkeling. Het Living Museum opent zijn deuren in de binnenstad en de regieorganisatie voor beeldende kunst aan de Dorpsstraat gaat van start. Ook komt er een pilot voor het videogame experience center in het Stadshart.

Werken

Het college wil het Dutch Innovation Park verder ontwikkelen tot een plek waar ICT-bedrijven en hbo-onderwijs elkaar versterken op het gebied van cyber security, e-health & care, smart mobility en big data. Het openbaar gebied rond de campus wordt aantrekkelijker gemaakt voor startups, bedrijven en onderwijsinstellingen.

Onderwijs, economie en begeleiding naar economische zelfstandigheid hangen sterk met elkaar samen. Het college wil de samenwerking tussen deze drie pijlers uitbreiden. De focus ligt hierbij op zorg en ICT.

Met de aanpak van Entree Zoetermeer verbetert het college de kwaliteit van de stad in de volle breedte. Een betere locatie voor het busstation, de realisatie van een hoogwaardig en centraal stationsplein en het toevoegen van een aantrekkelijk woonprogramma rond de Afrikaweg en de A12 zijn daarbij belangrijke ingrediënten.

Leven

De transformatie van het sociaal domein betekent betere werkwijzen ontdekken en nieuwe methoden aanleren. Dat heeft gevolgen voor het hele werkveld, maar de huidige dienstverlening loopt daarbij door, zodat niemand tussen wal en schip valt. Een voorbeeld is de wijkgerichte zorg. De wijkverpleegkundige schakelt snel, signaleert, verwijst door en zorgt voor informatie. Zwaardere zorg kunnen we zo in veel gevallen voorkomen.

Het college wil dichter bij de mensen staan en met de mensen samenwerken aan een ‘huiskamer in de buurt’ waar buurtbewoners, maatschappelijke partners en gemeente elkaar ontmoeten en waar een goed op de buurt toegesneden pakket aan voorzieningen wordt gerealiseerd.

In Zoetermeer blijkt het jeugdhulpgebruik hoog te zijn. Omdat er tekorten dreigen in de financiering van de jeugdzorg heeft de gemeente een actieplan opgesteld samen met huisartsen, Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en andere jeugdhulporganisaties om versneld de kwaliteit en toegankelijkheid van de jeugdhulp te ontwikkelen.

Onderzoek wijst uit dat mensen die in armoede leven voortdurend bezig zijn met het dagelijks overleven en daardoor niet altijd de juiste beslissingen nemen. Het college ontwikkelt enkele pilots om te onderzoeken hoe we deze groep het beste kunnen stimuleren en verder helpen.

In de vergadering van 30 oktober en 6 november 2017 spreekt de gemeenteraad zich uit over de begroting.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen