‘Maak het scheiden van afval gemakkelijker’

Foto: Gemeente Zoetermeer

De gemeente heeft een afvalbeleidsplan gemaakt dat het scheiden van afval aantrekkelijker moet maken. Dat is ook de wens van inwoners, wat blijkt uit een samenspraaktraject en diverse pilots.

Wethouder Robin Paalvast (Duurzaamheid): “Ik ben erg enthousiast dat we de wens van de bewoners om het afval scheiden gemakkelijker te maken, kunnen meenemen in het nieuwe afvalbeleid. Afval scheiden hoort geen straf te zijn voor bewoners. We willen het maximale aan service bieden, zonder de lasten voor bewoners te verhogen.’

Het afvalbeleidsplan omvat een pakket aan maatregelen. Naast een uitgebreide communicatie bevat het onder meer de volgende acties: het vaker legen van de bestaande ondergrondse containers voor PBD (plastic, blik en drankenkartons) en het aanschaffen van perscontainers waardoor er tien keer meer PBD in past. Ook wordt het mogelijk een extra minicontainer voor oud papier/karton aan te vragen, net als een kleinere restafvalcontainer of grote gft-container. Daarnaast wordt de komende periode een onderzoek gedaan naar de mogelijkheid tot het invoeren van machinale nascheiding van PBD uit het restafval. Op dit moment is dat in Zoetermeer nog niet mogelijk.

Inzamelsysteem

De afgelopen periode heeft de gemeente onderzoek gedaan naar alternatieve vormen van afvalinzameling. Circa 1000 inwoners in De Leyens en Rokkeveen hebben als proef een extra minicontainer ontvangen om PBD aan huis in te zamelen. Bij een deel van hen is ook geëxperimenteerd met de verlaging van de inzamelfrequentie van het restafval. Voor de huishoudens in een deel van Oosterheem zijn diverse ondergrondse containers omgebouwd naar PBD-containers. De resultaten van deze proeven waren qua hoeveelheid ingezameld PBD redelijk tot zeer goed. Echter blijken de kosten voor een extra minicontainer aan huis op dit moment te hoog.

Samen met inwoners

Inwoners konden aan de start van dit traject meedenken over de plannen om het scheiden van afval te verbeteren. Zij konden deelnemen aan een workshop of een enquête invullen. Ruim 2100 Zoetermeerders hebben de enquête ingevuld. Een beperkt aantal heeft de workshop gevolgd over wat mogelijk werkt voor afvalscheiding. Bij het tot stand komen van het afvalbeleidsplan zijn de ervaringen en bevindingen van inwoners bij de onderzochte verschillende inzamelmethoden meegenomen.

De gemeenteraad bespreekt het afvalbeleidsplan aan het einde van dit jaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen