HOM of kuit? (weer een update)

Holland Outlet Mall (impressietekening Provast)
Holland Outlet Mall (impressietekening Provast)
Foto: Provast

De HOM gaat niet door. Wat betekent dit voor het Woonhart? Navraag bij de politieke partijen gaf enkele voorzichtige antwoorden. Slechts CDA, Zó! Zoetermeer, PvdA en Zoetermeer Vooruit reageerden op onze vraag.

CDA

Op persoonlijke titel reageerde Rob Wessels van de CDA-fractie: “Het zou goed zijn als er meer aanloop, daardoor meer verkoop en daardoor meer omzet zou zijn in het Woonhart. Dat kan absoluut beter. Maar anderzijds hoor ik van de winkeliers in het Woonhart dat hun winkels prima functioneren, dat veel van hen er na een jaar of vijftien nog altijd zijn en dat het Woonhart weinig leegstand kent. Een groot probleem lijkt dat alles dus niet te zijn. De toeloop naar het Woonhart zou kunnen verbeteren als er een betere verbinding met het Stadhart zou zijn (net als een betere verbinding tussen het Stadshart en de Dorpsstraat). Dat is een al lang gekoesterde wens van de gemeente en van de gemeenteraad. Tegelijkertijd blijkt dit een heel lastig te verwezenlijken wens. Een HOM in plaats van de Woonhart was daarvoor in ieder geval geen ‘oplossing’. Detailhandel toestaan in het Woonhart is een mogelijkheid om meer aanloop te krijgen. Dat zou echter wel in goed overleg met de huidige Woonhart-winkeliers vooraf (!) bekeken moeten worden. Ik hecht sterk aan de mening en de mogelijke oplossingen van de direct betrokkenen zelf, in dit geval de Woonhart-winkeliers.”

Zó! Zoetermeer

Marijke van der Meer van Zó! Zoetermeer gaf een droombeeld van de mogelijkheden en de gedachtes die bij haar partij leven: “De gemeente heeft al jaren geleden onderkend dat het Woonhart in zijn huidige vorm het waarschijnlijk niet gaat redden. Bij het vaststellen van de Stadsvisie 2030 in 2008 is al besproken dat er nieuwe ontwikkelingen nodig zijn. Ook uit recentere onderzoeken blijkt dat kleinere woonboulevards waarschijnlijk te maken zullen krijgen met leegstand omdat er teveel woonwinkels zijn in Nederland.

Maar… de gemeente is geen eigenaar van het Woonhart, dus we kunnen niet eenzijdig bepalen wat er gaat gebeuren. De eigenaren zijn aan zet. Zij kunnen ervoor kiezen om het Woonhart voorlopig voort te zetten, om het te verkopen, of om het een andere functie te geven. Voor dat laatste is een wijziging van het bestemmingsplan nodig, en dat moet de gemeente doen. Als we even net doen alsof we zomaar kunnen kiezen wat daar komt, dan zijn woningen een mogelijkheid. Ook een breed ouderencentrum met zaken als een wijkrestaurant, zalen om gezamenlijk wat te doen, bijvoorbeeld te bridgen, met een wijkpost, een gezondheidscentrum én zorgbedden waar iedereen die dat even nodig heeft 24/7 terecht kan zou ook een prachtige bestemming kunnen zijn. Maar dat is een droombeeld, waarvoor we wel financiers nodig hebben zoals de zorgverzekeraars.

Als er andere detailhandel komt is er een grote kans dat het niet goed past bij het Stadshart. De outlet was bedoeld als aanvulling op het Stadshart. Als in het Woonhart ‘gewone’ detailhandel komt dan is de kans dat er meer leegstand komt in het Stadshart groot.

PvdA

Chantal Walther (PvdA) gaf aan dat: “PvdA Zoetermeer meent ook dat er verandering nodig is op de locatie van het Woonhart. Bij het debat rond de HOM is een motie van de PvdA raadsbreed aangenomen waarin wij het college vragen een visie te ontwikkelen op alternatieve invullingen van het Woonhart en de verbinding met het Stadshart. Daar wordt nu dus over nagedacht.

We hebben overigens veel goede ideeën gehoord van inwoners bijvoorbeeld maak er een mooie Wellness van of meer op zorg en sport gerichte activiteiten of Woonhart blijven maar dan gemengd met andere lifestyle-winkels. Piet Hekker kwam met het idee van een Green mall en een gekleurde luchtbrug door de stad kortom er zijn genoeg ideeën.”

Zoetermeer Vooruit

Juliette Meurs-Troch vat concreet het dossier samen: “Laten we voorop stellen dat ons geen huidige problemen met het Woonhart bekend zijn. Er is nog wel ruimte beschikbaar voor andere ondernemers. Dat zouden wat Zoetermeer Vooruit betreft best outlet stores kunnen zijn of pop-up stores. Het begrip WOONhart zou wat ons betreft breder geïnterpreteerd mogen worden. Als we het al over een andere invulling van het Woonhart hebben, dan zou een subtropisch zwemparadijs of (kinder)speelparadijs in combinatie met kinderopvang voor de ouders die winkelen in het Stadshart, hier niet misstaan. Of wat te denken van een centrum voor groen en duurzaamheid. Of maak er kleinere ruimtes van waar startende ondernemers hun intrek kunnen nemen. Of ateliers met kleine verkoopruimtes. Al met al, ideeën te over en mogelijkheden genoeg. Omdat het anders kan. Wij hebben er geen bezwaar tegen als het een soort verlengde van het Stadshart wordt en niet specifiek op wonen is gericht.”

VVD

Ook de VVD reageerde in de blessuretijd na het verschijnen van het oorspronkelijke artikel. Jan Willem Schotel schreef het volgende: “De VVD vindt het jammer dat het idee voor een Holland Outlet Mall in en bij het Woonhart nu niet verder gaat. De komst van de HOM had een stimulans kunnen betekenen voor de economie van de stad en voor de ontwikkeling van het Stadshart. De HOM had een grote trekker kunnen worden en voor een forse groei van werkgelegenheid kunnen zorgen. De VVD heeft daarnaast veel begrip voor de zorgen over potentiële problemen die een succesvolle HOM met zich mee zou kunnen brengen – zoals verkeers- en parkeerdruk, en concurrentie met winkels in de omgeving die een vergelijkbaar productassortiment voeren. De VVD heeft zich dan ook altijd ingezet voor het onderzoeken, onderkennen en aanpakken van eventuele problemen. Samen met anderen had de VVD graag willen werken aan oplossingen.

De VVD acht het onwaarschijnlijk dat het Woonhart op langere termijn in de huidige vorm zal blijven bestaan. Er lijkt een forse overcapaciteit te bestaan aan meubelboulevards. In Nederland, maar ook in de regio. Het Woonhart is in zijn soort een kleintje en weinig onderscheidend. De VVD vindt dat het in de eerste plaats aan de eigenaren van het Woonhart is om te besluiten hoe men verder wil. Doorgaan met de huidige formule, maar dan meer onderscheidend? Dat kan binnen het huidige bestemmingsplan. Daar heeft de gemeente geen rol in.

Natuurlijk moet gedacht worden aan aanpassing van de regels, zodat andere zaken hier een plek kunnen vinden. De VVD wil dit graag faciliteren door in het bestemmingsplan de mogelijkheden flexibeler te maken. En het aan de markt over te laten welke mogelijkheid gekozen wordt. Woningen? Prima! Sportvoorzieningen? Best!

Het toestaan van andere detailhandel dan meubelwinkels is voor de VVD dan ook een bespreekbare optie. Het zou mooi zijn als het aanbod in die detailhandel dan bezoekers aan het Stadshart zou verleiden om ook het Woonhart in hun route op te nemen. Van dat soort combinatiebezoek is nu geen sprake. Wie gaat er nu een ommetje maken om naar keukens te kijken als gezocht wordt naar winterkleding? Niemand toch? De VVD denkt dat je zulk combinatiebezoek alleen krijgt als het aanbod in het Woonhart aanvullend is aan dat in het Stadshart.

Kort samengevat: De VVD wil dat de huidige beperkingen voor het Woonhart het raam uit gaan zodat er creatiever met het gebied omgegaan kan worden. Meubels? Andere detailhandel? Sportvoorzieningen? Zorg? Woningen? Allemaal best! Ideeën zijn meer dan welkom. We zullen wel, net als bij de plannen voor de HOM, altijd kijken naar de inpasbaarheid in de directe omgeving en de verbinding en samenhang met de bestaande handel en ondernemingen in de stad.”

 

 

Andere partijen en fracties

De redactie van zoetermeer.nieuws.nl wacht nog op een reactie van de andere partijen en fracties.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen