Unieke Expositie ‘Le plus grand silence’ verbindt Kunst en Muziek

Foto: David de Haan / Kunstgarage Franx

Ben je liefhebber van muziek en kunst? Kom dan naar de nieuwste expositie bij kunstgarage Franx. ‘Le plus grand silence’ is te bewonderen tot en met 8 oktober 2023. Deze expositie is geïnspireerd door een van de langste muziekstukken uit de muziekgeschiedenis, ‘Vexations’ van Eric Satie.

Het brengt kunstenaars bijeen die op diverse manieren een band met muziek hebben. De feestelijke opening van de expositie is op 26 augustus, van 16.00 tot 18.00 uur. Franx nodigt je van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. Voor de spectaculaire afsluiter van deze expositie zoekt Franx pianotalenten en vrijwilligers. Lees daarom vooral verder.

David de Haan

Een echte beleving vormt het werk van David de Haan. Zeven indrukwekkende foto’s van lege oefenruimtes en concertzalen binnen het thema voorbereiding en toewijding, staan centraal. De kern van de werken van kunstenaar David de Haan draait om het krachtige moment waarop schijnbaar niets gebeurt, maar waarin hoop en verwachting tastbaar zijn. In die kostbare seconden, waar alle voorbereiding is afgerond en beloning in het verschiet ligt voor publiek en artiesten, voel je dat er iets groots op komst is, terwijl serene stilte heerst. Bezoekers hebben de kans om deze stille momenten zelf te beleven door het dragen van een virtual reality bril en koptelefoon. Hiermee kunnen ze de stilte en verwondering van een concertzaal ervaren.

Fieke Hordijk

Net als David neemt beeldend kunstenaar Fieke Hordijk je mee op een reis. Bij Fieke is het een avontuur van muziek naar beeldende kunst. Centraal staat haar 20 meter lange wandobject, geïnspireerd door het muziekstuk “Canto Ostinato” van Simeon Ten Holt. Aanvullend presenteert zij nog enkele werken die op muziekstukken geïnspireerd zijn. Het werk van Fieke is een harmonieuze samensmelting van muziek en kunst. Als materiaal maakt ze gebruik van metaal. Dit biedt haar veel expressieve mogelijkheden; ze vormt het om tot verhalende vormen. De toevoeging van kleur aan haar werk, verkregen door experimenten met oxides en zuren, verrijkt de zintuiglijke ervaring voor de toeschouwer.

Fotogroep Zoetermeer

Ook is er een selectie foto’s van Fotogroep Zoetermeer te bezichtigen die naadloos passen binnen het thema ‘Le plus grand silence’. Fotogroep Zoetermeer, een bloeiende vereniging van amateurfotografen, werd door David de Haan aangezet om expositiewaardige beelden vast te leggen.
Oproep voor pianotalenten, muziektellers en ondersteuning

Een bijzonder moment tijdens de expositie is de uitvoering van ‘Vexations’ van Eric Satie op piano. Deze vindt plaats op 30 september vanaf 14.00 uur. Het is een heuse pianomarathon. De volledige compositie duurt 24 uur en bestaat uit een muziekfragment van slechts 100 seconden dat zich 840 keer herhaalt.
De organisatie zoekt nog (amateur)pianisten en muziektellers die mee willen doen aan deze pianomarathon. Wil je deel uitmaken van een bijzondere gebeurtenis? Meld je dan aan! Jouw pianovaardigheden zijn cruciaal om de volledige uitvoering van Vexations perfect te reproduceren. Voor meer informatie of aanmelden ga je naar www.ckc-zoetermeer.nl/aangeplakt/vexations.

The rehearsal spaces: From The Heart

De kunstgarage zoekt ook muziektellers om bij te houden hoe vaak het muziekstuk gespeeld is. En er is behoefte aan extra vrijwilligers voor de begeleiding van het evenement. Mail je interesse naar [email protected].

Optredens tijdens expositie

Passend bij het oefenruimte-thema van David de Haan stelt Franx tijdens en te midden van de expositie een podium ter beschikking voor diverse artiesten om op te kunnen oefenen en spelen. Kijk op de website www.kunstgaragefranx.nl bij de activiteitenkalender voor de details.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen