Een Veelbelovende expositie bij kunstgarage Franx

Foto: Kunstgarage Franx

De zomer begint goed. Bij kunstgarage Franx kan je in juli en augustus de expositie ‘Veelbelovend’ bezichtigen. Veertien getalenteerde studenten van verschillende Nederlandse kunstacademies kijken ernaar uit bezoekers te laten genieten van hun kunstwerken. De thema’s van de tentoongestelde werken variëren van het concept ‘thuis’ en ‘disfunctionaliteit’ tot ‘identiteit’, ‘heimwee’, ‘innovatie’ en ‘Zoetermeer’. Zaterdag 15 juli vindt de feestelijke opening plaats tussen 16.00 en 18.00 uur. De expositie is te zien tot en met 13 augustus.

Al eerder stelde Franx haar expositieruimte beschikbaar voor studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Sinds 2023 is de zomerexpositie uitgebreid met studenten van de Sint Joost Academie uit Breda, Artez uit Arnhem en de Willem de Koning Academie uit Rotterdam. De veertien jonge kunstenaars hebben elk hun unieke visie en talenten, die zij op indrukwekkende wijze tot uiting brengen in diverse kunstvormen. Van keramiek en mixed media installaties tot video’s, schilderijen en tekeningen, deze expositie biedt een gevarieerde en boeiende ervaring voor een ieder.

Zo nodigt Bo Emmens bezoekers uit om dieper in de mysterieuze stad Zoetermeer te duiken. Franx toont de uitgebreide tekeningen van de kunstenaar. Hij legt Zoetermeer vanuit verschillende perspectieven vast en biedt een glimp van haar ongrijpbare essentie. Bo werkt uitsluitend op papier met een diversiteit aan materialen. Samen met bezoekers gaat hij op stap en vraagt hen tijdens wandelingen tekeningen te maken van de omgeving. Op zondag 16 juli, donderdag 20 juli en zondag 13 augustus ben je van harte welkom om mee te doen. Tijden zijn: 11.00 – 12.00, 12.30 – 13.30, 14.30 – 15.30 en 16.00 – 17.30. Aanmelden kan via [email protected].

Waar Bo vooral oliekrijt en potlood gebruikt vanwege de diepe kleuren, presenteert Britt de Bruijne haar fascinatie voor keramiek en het werken vanuit specifieke locaties. Ze brengt een serie weerspiegelingen tot leven die zijn ontstaan uit het samenspel tussen klei en de lucht. “De aarde dient als mijn bron, waar ik de klei vind en zorgvuldig opgraaf. Met hulp van de wind laat ik de klei eroderen in het patroon van het wolkendek dat zich boven mij vormt.”

Experimenteren

Op geheel eigen wijze verbindt Floor Merjenburgh voor haar werk twee afzonderlijke objecten met elkaar door middel van de zwaartekracht. Zij fungeert zelf als gids, sturend in de beweging en interactie tussen de objecten. De uiteindelijke vorming ervan is in handen van het materiaal zelf en het toeval. “Ik ben voortdurend op zoek naar de grenzen van verschillende materialen en experimenteer met diverse toepassingen.”

Ook Esmee Gruson laat zien dat ze graag exploreert. In haar unieke collectie heeft zij zich laten inspireren door alledaagse objecten en situaties die ons omringen. Neem bijvoorbeeld de eenvoudige paperclip, een voorwerp dat we allemaal kennen. Wat gebeurt er als we de functie ervan veranderen of zelfs wegnemen? Esmee heeft de paperclip vervormd en vergroot tot een nieuwe identiteit. Ze onderzoekt hoe bruikbaarheid en het ongemak van het onbekende ons beïnvloeden.

Deelnemers

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van deelnemers van de nieuwste expositie. Alle deelnemende kunstenaars op een rij: Alicja Strzeszewska, Alma van Woudenberg, Bo Emmens, Britt de Bruijne, Charley Lankhuijzen, Esmee Gruson, Floor Merjenburgh, Levon Zoomers, Lian Jacobus Meergenaamd van der Zande, Marlin Jongeneel, Nout Schoonhoven, Renée Mestebeld, Sanne Kaal en Yip Stals.

Educatief programma

Franx biedt de studenten dit jaar tevens een passend educatief programma aan met verschillende masterclasses. Hierbij komen onderwerpen als cultuur en ondernemen en het opbouwen van een duurzame kunstenaarspraktijk aan bod. De studenten kunnen met deze ervaring een goede start maken met hun carrière als zelfstandig kunstenaar.

Feestelijke opening

Van 14 juli tot en met 13 augustus is de expositie Veelbelovend gratis te bezoeken. Op 15 juli tussen 16.00 en 18.00 uur is iedereen welkom bij de feestelijke opening. Tijdens de opening heeft u de gelegenheid om persoonlijk kennis te maken met de kunstenaars en hen te bevragen over hun werken en creatieve proces. Franx en het kunst caféKiki zijn geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Ga naar www.kunstgarage.nl voor meer informatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen