Activiteiten in de Bibliotheek ten behoeve van Keti Koti

Foto: pixabay.com

Keti Koti 1 juli 2023, de dag waarop in Nederland elk jaar de slavernij herdacht wordt en de vrijheid gevierd. Ongeveer 150 jaar geleden kwam er een einde aan de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen, die toen koloniën van Nederland waren. Ook in de Bibliotheek staan we hier bij stil en hebben we een interessante programmering voor jong en oud.

Op woensdag 28 juni om 15.00 uur vertelt Winston Scholsberg ons Anansi-verhalen. Ananci de Spin zijn mythologische vertellingen over een spin in de jungle wiens avonturen symbool kwamen te staan voor ethiek en verlichting van de harde realiteit tijdens de slavernij. Winston vertelt deze Anansi-verhalen gekleed in een Afrikaans gewaad. Met zijn expressieve wijze van vertellen brengt Winston het culturele erfgoed op een grappige en boeiende manier naar zijn toehoorders. De voorstelling is gratis voor zowel kinderen als volwassenen, graag wel even aanmelden.

Woensdagavond 28 juni om 19.30 uur organiseert de Bibliotheek een Debat: over de vraag: “Zijn er voldoende excuses gemaakt aan alle tot slaafgemaakten?”. Premier Rutte sprak op 19 december 2023 historische woorden namens de Nederlandse Staat. Een erkenning van een strijd die al honderden jaren gevoerd wordt. De excuses, zo zei premier Rutte ook terecht, zijn een komma, geen punt. Een belangrijk verschil. Dat brengt ons tot de vraag hoe wij verder verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van de inheemsen (de oorspronkelijke bewoners Suriname) en Marrons (weggelopen slaafgemaakten).

Donderdag 29 juni om 19.00 is er een historische voordracht: Slavernij verleden van Nederland.

Prof Dr. G.A.M Strijards geeft naar aanleiding van het herdenking 150 jaar afschaffing van de slavernij een historische voordracht met het thema “ Nederland, de slavernij en het slavernijverbod. Tijdens deze voordracht zal Strijards de rol van Nederland tijdens en na de slavernij baseren op historische feiten, te kennen uit verdragsteksten, kaarten en reisverslagen. Hoe kwam de mensheid erbij om hun medemensen tot slaaf te maken en hun niet meer als mens te zien? Hoe rechtvaardigde zij dat moreel, ethisch en juridisch, nationaal en internationaal?

Laat u informeren en kom donderdag 29 april, van 19:00 tot 21:00 uur naar deze lezing. Koop uw kaartje via de website: https://www.bibliotheek-zoetermeer.nl/activiteiten/agenda/Lezing-het-slavernijverleden-van-Nederland.html Kosten: € 10,50 leden en € 12,50 niet-leden

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen