Wethouder ter Laak opent een BuurtAED

Foto: Robert Schaafsma

Zorgwethouder Ingeborg ter Laak heeft donderdag 13 december de BuurtAED op de Florazoom/Zilverberkzoom geopend door de pincode in te voeren.

De Florazoom/Zilverberkzoom heeft meegedaan aan het initiatief van de Hartstichting om een BuurtAED aan te schaffen. Bij BuurtAED zamel je in 30 dagen geld in voor een AED + buitenkast. Het BuurtAED-pakket is zorgvuldig samengesteld door deskundigen bij de Hartstichting en Philips en bestaat uit: een AED met buitenkast en een 5 jaarsservice- en onderhoudscontract.

Samen met de buurtbewoners is het benodigde bedrag van €1660 opgehaald. Na een oproep in de buurtwatchgroep en wat flyeren in de buurt was het bedrag binnen 14 dagen bij elkaar, aldus Edwin van Pelt, initiatiefnemer achter de aanschaf . De AED is 24 uur per dag bereikbaar en hangt nu in het netwerk van openbare AED’s.

Dit soort buurtgedragen initiatieven zien wij graag, legt wethouder ter Laak uit. Er zijn in Zoetermeer nog plekken waar de dekking niet optimaal is. De gemeente Zoetermeer heeft juist om die reden onlangs besloten een bijdrage tot €150 voor de aanschaf van een AED te verstrekken. Het gaat dan wel om de wijken waar er nog niet zoveel hangen.

Maar, zo vervolgt wethouder ter Laak ook: het gaat niet alleen om de AED, maar ook om voldoende burgerhulpverleners.

Edwin ondersteunt dit. Juist om die reden heb ik als gecertificeerd opleider vanuit mijn bedrijf Sport Opleiding Zoetermeer al 12 buurtbewoners reanimatievaardigheden bijgebracht en er volgen er nog meer.
In één straat 20 burgerhulpverleners met een AED onder handbereik is natuurlijk een fantastisch resultaat.

Binnen 6 minuten reanimeren en een AED gebruiken zorgt voor de grootste overlevingskans. Elke minuut daalt de overlevingskans bij een schokbare hartritmestoornis met 10%. Een ambulance is vaak te laat, die doet er gemiddeld 8 tot 10 minuten over. Daarom is een AED in je buurt van levensbelang.Inmiddels zijn er via www.buurtaed.nl in Zoetermeer 3 AEDs. De BuurtAED op de Florazoom is er daar een van.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen