Succesvol WK voor Nederlandse I-Karateka

De NL deelnemers met v.l.n.r. boven Elise, Dave en Yorick en met v.l.n.r. onder Sven, Cheyenne en Iske
Foto: Stichting Budo Kai Sei

Zondag 25 april jl. was het eerste online wereldkampioenschap I-Karate. Een uniek online kata toernooi, gebaseerd op de methodiek van I-Karate Global, voor karateka met ASS, een verstandelijke beperking, blind-/slechtziendheid en/of fysieke beperking.

De zes karateka van de Nationale selectie I-Karate Sven Coenen en Cheyenne Kurvers (beiden van Fudoshin Roermond), Iske Hagedorn en Elise Reedijk (beiden van Budoschool Kai Sei), Yorick Huver (Oss-Rin-Sports) en Dave Kengen (Karate Do Pora), hebben Nederland vertegenwoordigd tijdens dit toernooi. Er deden maar liefst 304 deelnemers mee uit 24 landen.

Van alle deelnemers is een filmpje van hun kata ingezonden naar de organisatie. Na beoordeling door deskundige scheidsrechters gingen de beste acht van elke categorie door naar de finales. Deze finales zijn zondag 25 april jl. uitgezonden, waarna de winnaars bekend zijn gemaakt.

De Nederlandse resultaten op een rij: in de categorie Physical Impairment behaalde de in Spaubeek (Limburg) wonende Dave de hoogste plek op het erepodium. Zijn kata Kanku Sho kreeg de meeste punten, waarmee Dave de eerste plaats en daarmee ook de wereldtitel pakte. Een tweede plaats in de categorie ASD male was er voor Sven, woonachtig in Roermond (Limburg). Met zijn strak gelopen kata Wanshu kwam Sven net 0.1 punt tekort voor de wereldtitel, maar wel met als resultaat de mooie zilveren medaille. In de categorie Teams hebben Sven, Cheyenne en Elise een topprestatie neergezet; in een deelnemersveld van maar liefst twintig teams werd het drietal vice-wereldkampioen! De drie kregen met hun goed synchroon gelopen kata Pinan Yondan een hoge scheidsrechter beoordeling, waarmee ze de tweede plaats en de zilveren medaille behaalden.

Een prachtige bronzen medaille was er voor de in Den Haag (Zuid-Holland) wonende Elise. In de categorie Intellectual Impairment -18 years werd zij met een mooie score voor haar kata Kushanku derde. De in Tollebeek (Flevoland) wonende Yorick behaalde eveneens een bronzen medaille. Yorick pakte met zijn kata Kihon No Kata in de categorie Intellectual Impairment male een schitterende derde plaats. In de categorie ASD female behaalde Cheyenne, woonachtig in Melick (Limburg), met haar kata Chinto de vierde plaats. De scores lagen best dicht bij elkaar, waardoor Cheyenne net buiten het erepodium viel.

De NL deelnemers met v.l.n.r. boven Elise, Dave en Yorick en met v.l.n.r. onder Sven, Cheyenne en Iske

Een vierde plaats in de categorie Wheelchair female +18 was er voor de in Capelle a/d IJssel (Zuid-Holland) wonende Iske. Met haar kata Pinan Yondan kwam Iske net te kort voor een podiumplaats.

En tenslotte speciale aandacht voor Elise en Iske, die samen zijn uitgekomen in de categorie Pairs with Buddy -18 years. Het is normaal te doen gebruikelijk dat er in deze categorie een synchroon kata wordt gelopen door een karateka met een beperking samen met een valide karateka. In deze categorie, met in totaal 18 pairs, vormden de Nederlandse meiden een uitzondering en niet zonder succes! Met hun kata Jion kwam het tweetal net 0.2 punten te kort voor een plek op het erepodium, maar wel met een knappe vierde plaats als resultaat.

Het kampioenschap kende een groot en sterk deelnemersveld, het niveau was hoog en de punten lagen soms erg dicht bij elkaar. Voor Stichting IKF-Nederland was het een zeer geslaagd kampioenschap en voor de Nederlandse karateka en coaches een enorm succes; met zes deelnemers een gouden, twee zilveren en twee bronzen plaatsen behalen en daarmee als achtste eindigen in het medaille klassement is fantastisch! Ook interesse in I-Karate/Para-Karate, neem dan contact op met [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden