Provinciebestuur kiest 3 mogelijke windlocaties in gemeente Lansingerland

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Het provinciebestuur van Zuid-Holland (Gedeputeerde Staten) heeft op 19 december besloten dat voor 3 locaties onderzocht wordt of daar windturbines geplaatst kunnen worden. Die locaties zijn: Kruisweg oostzijde, Bleizo-West en Noordpolder.

Afgelopen zomer is in het coalitieakkoord ‘Krachtig Zuid-Holland 2023-2027’ afgesproken dat de provincie Zuid-Holland haar verantwoordelijkheid neemt bij het ontwikkelen van windenergie in de gemeente Lansingerland.

Vervolgstappen

Komend voorjaar wordt een vervolgtraject gestart waarin onderzocht wordt op welke locatie, of locaties, in Lansingerland 15 megawatt windenergie kan worden gerealiseerd. De nieuwe windturbines worden daarbij zo goed mogelijk ingepast in het landschap. Dit doet de provincie samen met de omwonenden en met andere belanghebbenden.

Lokale opwek belangrijk

Windenergie is belangrijk in de overgang naar een duurzaam energiesysteem. De gevolgen van klimaatverandering worden in Nederland steeds duidelijker merkbaar. Buitenlandse leveranciers maken gebruik van onze afhankelijkheid van hun energie. En er komt steeds meer vraag naar elektriciteit, waardoor het soms zelfs lastig is om nieuwe woonwijken of bedrijven aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Daarom is het cruciaal om zoveel mogelijk lokaal schone stroom op te wekken.

Rol van de provincie

De provincie mag besluiten nemen (‘het bevoegd gezag’) voor grotere windenergieprojecten (vanaf 5 megawatt, dat is 2 grote turbines of meer). Zuid-Holland is een drukbevolkte provincie met weinig open ruimte. Daarom is zonne-energie op land vaak niet de meest logische optie: zonnepanelen nemen immers veel ruimte in. In de Regionale Energiestrategieën (RES’en) werken gemeenten, waterschappen en provincie samen om te onderzoeken en te bepalen wat de beste locaties zijn voor zon- en windenergie.

Krachtig Zuid-Holland

Om CO2-uitstoot terug te dringen en voor energie minder afhankelijk te worden van anderen landen, is het van groot belang om energie lokaal op te wekken. Op die manier kunnen we in Zuid-Holland in de eigen, toenemende energiebehoefte blijven voorzien. In het nieuwe coalitieakkoord (‘Krachtig Zuid-Holland 2023-2027’) hebben provinciale partijen afgesproken dat afspraken uit het klimaatakkoord en afspraken met de energieregio’s worden nagekomen. Ook hebben de partijen zich eraan gecommitteerd af te gaan van fossiele energiebronnen. In de praktijk betekent dit dat de provincie in de komende jaren tientallen windturbines gaat realiseren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen