N470: Duurzame bermen voor natuur en weggebruiker

Voor de duurzaamste weg van Nederland, de N470, zorgen we ook voor voor duurzame bermen. De bermen van sedum (vetplantjes) tussen Pijnacker en Zoetermeer blijven laag en hoeven niet meer gemaaid te worden.

Minder maaien voorkomt files en CO2-uitstoot. Op andere plekken zorgt de mix van 44 wilde bloemen van de Honey Highway voor meer biodiversiteit. En juist op stroken die vrij moeten blijven van planten is olivijnzand gebruikt. Dit neemt CO2 op uit de lucht. Zo blijft de provincie goed bereikbaar, en verbetert tegelijk de natuur en de leefomgeving.

Bermen van sedum

Bij het groot onderhoud heeft de provincie Zuid-Holland ervoor gekozen om op deze eenbaansweg bermen aan te leggen die de biodiversiteit verhogen en de CO2-uitstoot van het maaien verminderen, namelijk bermen van sedum. Dit zijn vetplantjes die niet gemaaid hoeven te worden, waardoor er ook geen files meer ontstaan achter de maaimachine.

Voor de verkeersveiligheid zijn de mogelijkheden in de middenberm beperkt. Daarom is besloten om een proef met sedumplanten te doen langs een deel van de weg, waar de middenberm nauwelijks natuurwaarde had. Sedum krijgt bloemen waardoor het goed is voor de bijen, hommels en vlinders. Andere planten zullen zich na verloop van tijd beperkt tussen het sedum gaan wortelen. In de proef onderzoeken we hoe de berm zich gaat ontwikkelen. Beide bermen worden nog maar 1x per jaar gemaaid: goed voor de natuur en de weggebruiker.

Biodiversiteit en CO2-reductie

Voor de biodiversiteit is in de buitenbermen een bloemenmix van 44 inheemse plantensoorten (Honey Highway) ingezaaid, waarmee we de biodiversiteit in de bermen herstellen. De bermen zullen nu meer met rust worden gelaten, zodat planten en dieren hier kunnen leven. Maaien zal nog maar 1 keer per jaar gebeuren, in plaats van 4 keer.

Op stroken die juist vrij moeten blijven van planten, is olivijnzand gebruikt. Deze ongebonden bouwstof neemt CO2 op uit de lucht en wordt zeer lokaal toegepast op de N470.

Reacties

Cookieinstellingen