Zuid-Hollandse waterinnovaties in de spotlights

Foto: Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland loopt voorop met innovatieve waterprojecten. Gedeputeerde Rik Janssen werd erover geïnterviewd voor een special bij het Financieele Dagblad.

Zuid-Holland heeft als meest waterrijke provincie van Nederland een naam hoog te houden als het gaat om zorgvuldig en toekomstbestendig waterbeheer. De provincie werkt samen met partners aan bescherming tegen het water, aan voldoende beschikbaarheid van grond- en oppervlaktewater en aan een goede waterkwaliteit. Nieuwe ontwikkelingen zoals klimaatverandering en toenemende verstedelijking vragen om een andere omgang met het water.

Beschikbaarheid

Met name de beschikbaarheid van water zal de komende jaren enorm belangrijk worden, vertelt gedeputeerde Rik Janssen in een interview in de special ‘Nederland, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’. Deze special verscheen op Wereld Water Dag, 22 maart, als bijlage bij het Financieele Dagblad en is ook online te vinden via www.nederlandmvo.nl. “We zijn gewend dat er altijd water uit de kraan komt. Dat drinken we en we wassen er de auto mee. Maar in bijvoorbeeld Spanje of Zuid-Afrika zijn er al grote problemen als het lange tijd niet regent”, vertelt Janssen. “Hoe kunnen wij hier in Nederland blijven beschikken over voldoende water van voldoende kwaliteit? Daarvoor zijn veel maatregelen nodig, maar het gaat ook om bewustzijn bij mensen: minder water gebruiken, meer hergebruik en circulair gebruik.”

Project COASTAR

Als voorbeeld noemt gedeputeerde Janssen het project COASTAR (COastal Aquifer STorage and Recovery) waaraan de provincie samenwerkt met onder anderen Arcadis, Deltares, KWR, LTO Glaskracht, Hoogheemraadschap van Delfland, gemeente Westland en de drinkwaterbedrijven.

Doel van het project is om te onderzoeken of grootschalige ondergrondse opslag van zoet water in de regio Den Haag-Westland-Rotterdam haalbaar is.

Uit verschillende kleinschalige praktijkproeven is al gebleken dat het mogelijk is om het neerslagoverschot in de winter op te slaan. Hierdoor is er ook in periodes van droogte toch voldoende zoetwater beschikbaar voor bijvoorbeeld drinkwaterbedrijven, de glastuinbouw en de industrie.

Ook wordt verkend of opkwellend zout grondwater strategisch kan worden afgevangen en omgezet naar zoet water, zodat verdere verzilting wordt tegengegaan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen