Heel Holland zakt

Foto: Provincie Zuid-Holland

Gedeputeerde Janssen benadrukt tijdens het nationale congres ‘Heel Holland Zakt’ de ernst van bodemdaling en het belang van kennisontwikkeling en samenwerking met alle betrokkenen.

“Bodemdaling is, zeker in Zuid-Holland, een fors maatschappelijk probleem dat meer erkenning en herkenning vraagt van burgers, agrariërs en alle overheden”, aldus gedeputeerde Rik Janssen. Hij zei dit op 9 november 2017 in Rotterdam op het tweede nationaal bodemdalingscongres ‘Heel Holland zakt’. “Geen enkele partij kan het alleen oplossen en er bestaat niet 1 blauwdruk als oplossing. Ik zie het als meest kansrijk als verschillende partijen vanuit hun eigen perspectief en eigen rol bijdragen aan het vormgeven van noodzakelijke veranderingen. Daarbij acht ik kennis- en techniekontwikkeling onontbeerlijk. Waarmee het grote belang van het Kennisprogramma Klimaat, Water en Bodemdaling is onderstreept.”

Opgave

Tijdens het congres is door bestuurders van diverse overheden en andere partijen zoals kennisinstituten, stilgestaan bij de opbrengst van het Kennisprogramma. Dit programma is in 2016 door het Platform Slappe Bodems en de provincie Zuid-Holland in het leven geroepen. Afgelopen jaar is onder regie van gemeenten, waterschappen en provincies en samen met maatschappelijke partners, kennisinstellingen en marktpartijen een innovatienetwerk ontstaan en zijn er diverse leeromgevingen gevormd. Kennis over de veenbodemdalingsproblematiek en mogelijke oplossingsrichtingen hiervoor zijn met elkaar gedeeld. Op 9 november werd ook stilgestaan bij wat er nog nodig is om Nederland in 2050 waterrobuust en klimaatbestendig ingericht te hebben. Dat is een grote opgave, die echter nog groter is in veengebieden. De aanwezigen van het congres kregen een preview te zien van de documentaire ‘Het Zinkende land’. Hierin worden de gevolgen van de dalende veenbodem in grote delen van West- en Noord-Nederland belicht. De documentaire wordt 18 en 19 november 2017 door een aantal regionale omroepen uitgezonden.

Kennis- en techniekontwikkeling

De provincie Zuid-Holland doet mee aan de kennis-  en techniekontwikkeling. Het Kennisprogramma Klimaat, Water en Bodemdaling krijgt financiële ondersteuning, evenals  het Veenweide Innovatiecentrum, waar innovaties verder ontwikkeld en getest worden. Kennisinstituut Deltares heeft van de provincie opdracht gekregen om een risicokaart bodemdaling voor Zuid-Holland te ontwikkelen. Deze risicokaart is begin 2018 gereed en geeft inzicht in risicogebieden die verdere studie en aandacht nodig hebben. In gebieden waar bodemdaling aan de orde is organiseert de provincie het gesprek met betrokken partijen om gezamenlijk te komen tot een voor hen toepasbaar handelingsperspectief. Ofwel zoeken naar maatwerk binnen de aanpak van een omvangrijk probleem. Tevens heeft de provincie het initiatief genomen voor een Europese conferentie over bodemdaling die in de eerste helft van 2018  moet plaatsvinden. Wij willen daarin verkennen bij welke partners in Europa bodemdaling speelt, en met welke partners samenwerking mogelijk is voor agendering of fondsvorming of fondsbenutting.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen