Vertraging uitvoeringsagenda Woonzorgvisie Zoetermeer

Véronique Frinking (CDA Zoetermeer)
Véronique Frinking (CDA Zoetermeer)
Foto: CDA Zoetermeer

De uitvoering van de Zoetermeerse Woonzorgvisie loopt minimaal een jaar vertraging op, met alle negatieve gevolgen voor ouderen en mensen die zorg nodig hebben in onze stad. CDA-fractievoorzitter Véronique Frinking is hierover zeer ontstemd: “Dit is onbegrijpelijk. Afspraak is afspraak, en die wordt nu niet nagekomen. Het college laat de meest kwetsbare mensen in Zoetermeer in de steek.”

De Woonzorgvisie heeft als doel om woningen te bieden aan alle inwoners met een huidige of toekomstige zorgvraag, en om hun woonwensen te verwezenlijken. Helaas verloopt dit proces niet bijzonder vlot. In november 2023 luidde de Zoetermeerse gemeenteraad al de noodklok. Het CDA en de PvdA dienden een motie in om de Uitvoeringsagenda van de Woonzorgvisie, die dateert uit 2021, te versnellen. Ze benadrukten dat de vergrijzing en toenemende zorgbehoeften snelle actie noodzakelijk maken. Tot ontsteltenis van velen wil het College van B&W de deadline voor de uitvoeringsagenda verschuiven naar 31 maart 2025, in plaats van de gevraagde deadline van juni 2024. “Zoetermeer vergrijst sneller dan de rest van Nederland,” benadrukt Frinking. “Deze vergrijzing gaat gepaard met een forse toename van chronisch zieken. Het aantal mensen met dementie zal de komende 15 jaar met 74% stijgen. Deze cijfers schreeuwen om daadkracht!”

CDA: Ouderen en zorgbehoevenden in de kou

Kwetsbaren in de kou

Frinking vindt het niet uit te leggen dat het college drie onderzoeken wil afwachten voordat er actie wordt ondernomen. “Dit is geen zorgvuldig proces, zoals het college beschrijft, maar de gemeente verschuilt zich achter bureaucratische procedures en afstemmingsproblemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen