Digitaal congres Gemeenten in Nood groot succes

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Het digitale congres Gemeenten in Nood is deze vrijdag een groot succes gebleken en heeft gezorgd voor solidariteit en eensgezindheid onder lokale bestuurders. Zo blijkt ook uit de resolutie die werd aangenomen met 90% van de stemmen.

Daarmee werd er eensgezind uitgesproken dat de landelijke politiek op korte termijn over de brug moet komen met voldoende geld voor de gemeenten om de jaren 2021 en 2022 te kunnen overbruggen. Verder wordt in de resolutie de VNG opgeroepen om stevig te blijven onderhandelen om ervoor te zorgen dat het Rijk voor structureel voldoende geld zorgt.

Het congres werd geopend door Jan van Zanen voorzitter van de VNG die de huidige stand van zaken toelichtte aan de deelnemers van ruim 100 verschillende gemeenten. Daarna volgde een kennismaking met de aanwezigen. Daaruit bleek dat bij de meeste gemeenten de financiële situatie slecht of zelfs heel beroerd is.

Er werden verschillende (publieksvriendelijke) acties besproken om het werkelijke probleem duidelijker te maken voor iedereen, maar vooral ook voor de Ministers en Tweede Kamerleden in Den Haag. Die acties worden nu uitgewerkt.

Het congres heeft eens te meer duidelijk gemaakt dat de financiële problemen enorm zijn en de solidariteit tussen de gemeenten groot is: 90% van de aanwezigen gaf aan dat de gemeenten solidair met elkaar moeten zijn, en dat dus niet alleen maar de lokale belangen voorrang moeten krijgen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden