GroenLinks, PvdA en D66: Inwoners Zoetermeer gaan zelf de luchtkwaliteit meten

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Inwoners maken zich zorgen om de luchtkwaliteit in Zoetermeer. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen inwoners en experts.

Op dit moment is onduidelijk hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in de stad. Na de succesvol verlopen thema-avond over luchtkwaliteit krijgen inwoners de mogelijkheid om dit zelf te meten.

Tijdens de thema-avond luchtkwaliteit, een initiatief van D66, PvdA en GroenLinks, benadrukte longarts Hans in ’t Veen nog eens hoe belangrijk schone lucht is. Schone lucht is namelijk van levensbelang, zeker voor kleine kinderen en ouderen. Covid-19 heeft dit beeld nog eens extra zichtbaar gemaakt. Volgens In ’t Veen zijn 4% van de ziektekosten in Nederland het gevolg van milieufactoren, waaronder luchtvervuiling. Dat kost de samenleving miljarden per jaar.

Tijdens het fietsen, sporten en andere fysieke inspanning wordt meer lucht in- en uitgeademd. Het gaat dan om diepere ademhaling en ook nog eens door de mond, waardoor je minder filtratie hebt. ‘’Leg fietspaden en sportvelden dus niet aan langs drukke autowegen’’, aldus longarts In ’t Veen. Een duidelijke boodschap aan de gemeente, het college en de gemeenteraad, waar Esmael Zamani (D66), Margot Kraneveldt (PvdA) en Walter van Steenis (GroenLinks) als raadslid medeverantwoordelijk zijn.

Bewoners maken zich onder anderen zorgen om houtrook en uitlaatgassen. Het is onduidelijk hoe (on)gezond de luchtkwaliteit in Zoetermeer is. Daarom gaan inwoners nu zelf de luchtkwaliteit meten. Dat doen zij in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, die de meetapparatuur ter beschikking stelt, waarmee een netwerk van meetstations wordt opgezet over alle wijken in de stad. De provincie stelt dit geld beschikbaar in het kader van het citizen science project ‘Samen Luchtkwaliteit Meten in Zuid-Holland’. Dat is een onderzoek dat volledig of gedeeltelijk door burgers of niet-professionele wetenschappers wordt uitgevoerd. Meten is weten en dat is wat we gaan doen!

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden