GroenLinks: Weinig wind en zonne-energie opwekken dan vol inzetten op warmte

Walter van Steenis (GroenLinks Zoetermeer)
Foto: GroenLinks Zoetermeer

Nu de gemeenteraad, tot teleurstelling van GroenLinks, besloten heeft om weinig energie op te wekken met wind en zon moet de gemeente op een andere manier zijn duurzame ambities inlossen.

GroenLinks zag warmte al als belangrijke bijdrage, maar ziet hier nu nog meer noodzaak in. Het is de enige duurzame en betaalbare oplossing voor het verwarmen van huizen, scholen en andere gebouwen in Zoetermeer. Dit ligt in lijn met de Regionale Energiestrategie (RES) waar warmte ook als meest kansrijk wordt gezien.

In 2040 heeft Zoetermeer de ambitie om energieneutraal te zijn. Dat betekent dat alle warmte en energie die onze gebouwen gebruiken duurzaam moet worden opgewekt. De gemeenteraad heeft besloten dat er weinig ruimte is voor opwek van elektriciteit met wind- en zonne-energie. Om te zorgen dat woningen in 2040 verwarmd zijn betekent dit dat er vol ingezet moet worden op warmte uit de bodem o.a. geothermie. En ook warmte die de industrie produceert om te zorgen dat er warm water door onze verwarmingen en kranen stroomt.

Om succesvol te zijn in het gebruik van warmte is het wat GroenLinks betreft noodzakelijk dat er een, door de gemeente beheerd, warmtenet komt. Op dit warmtenet worden zoveel mogelijk woningen aangesloten om het voor alle inwoners haalbaar en betaalbaar te maken. GroenLinks gaat bij de vaststelling van de RES het college vragen een onderzoek te doen naar hoe zo’n warmtenet eruit moet komen te zien. Tot die tijd roepen we inwoners vooral op om zelf met initiatieven te komen om warmte te gebruiken als energie.

Wij kunnen ons voorstellen dat veel mensen vragen hebben over hoe het werkt en wat het betekent voor hun eigen situatie. Daarom heeft GroenLinks een uitgebreide Q&A geschreven op onze website: https://zoetermeer.groenlinks.nl/nieuws/weinig-wind-en-zonne-energie-dan-vol-inzetten-op-warmte

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden