DDN roept op tot burgemeestersverkiezing in Zoetermeer

Foto: Redactie Zoetermeer (nieuws.nl)

Via een open brief aan de gemeenteraad van Zoetermeer heeft Direkte Democratie Nederland opgeroepen tot het houden van een directe verkiezing van de opvolger van de Zoetermeerse burgemeester Charlie Aptroot.

De gemeenteraad kan zo’n ad-hoc verkiezing zelf uitschrijven binnen de bestaande wetttelijke procedures. “De burgemeester is de hoogste politieke functie van de stad en het is te gek voor woorden dat burgers geen enkele zeggenschap hebben over wie dat moet worden”, aldus woordvoerder Dennis Geurten.

Argumenten voor een gekozen burgemeester “Uit buitenlandse ervaringen weten we dat een verkozen burgemeester goed geworteld is in de lokale gemeenschap. Het draagvlak voor de besluiten van die burgemeester is groter. En bovendien versterkt het de rechtstreekse betrokkenheid van de burgers bij het lokale bestuur”, zegt Geurten.

Wettelijk regels Op landelijk niveau is men bezig de gekozen burgemeester in te voeren. De grondwetswijziging die dat mogelijk maakt, is vorig jaar goedgekeurd. “Maar voor Zoetermeer komt die stelselwijziging
net te laat”, zegt Geurten. De benoeming van de nieuwe burgemeester gebeurt formeel uiteindelijk door de koning. Maar de gemeenteraad speelt tegenwoordig een belangrijke rol bij het aanwijzen van de nieuwe
burgemeester. De Zoetermeerse gemeenteraad stelt volgende week maandag een profielschets vast van de ideale nieuwe burgemeester. “Wij roepen de gemeenteraad op om daarin op te nemen dat kandidaten gevraagd worden zichzelf als burgemeesterskandidaat bekend te maken. Dat is belangrijk, omdat er wettelijk gezien geheimhouding rust op de benoemingsprocedure, maar niet als mensen van zichzelf bekend maken dat ze hebben gesolliciteerd. Ten tweede doet de gemeenteraad een aanbeveling omtrent de kandidaten aan de minister en deze wordt in de praktijk vrijwel altijd overgenomen. De gemeenteraad kan haar aanbeveling laten afhangen van de verkiezing die zij daarvoor organiseert”, aldus Geurten.

“Juristen hebben naar ons plan gekeken. Het kan binnen de huidige wettelijke mogelijkheden. Als er maar politieke wil is”, zegt Geurten, “want zowel de 1e en 2e kamer hebben met 2/3 meerderheid voor afschaffing van art. 131 Grondwet gestemd”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen