Zó! Zoetermeer: De jaarwisseling is helaas géén leuk feest meer

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Zó! Zoetermeer ziet weinig tot geen mogelijkheden om de negatieve trend rondom vuurwerk te keren zonder vuurwerkverbod voor individuele particulieren.

De fractie van Zó! Zoetermeer ziet met grote spijt dat de mooie traditie waarbij gezinnen om 00.02 uur wat vuurpijlen – met een door pa speciaal daarvoor aangeschafte sigaar – afstaken en men van de gelegenheid gebruik maakte om ook de buren het beste te wensen, in Nederland verloren is gegaan in een volledig uit de hand lopende chaos die tot ver na middernacht duurt, met steeds meer ernstig gewonden, met vaak blijvend letsel, steeds meer branden, steeds meer schade aan spullen van gemeenten, bedrijven en particulieren, steeds meer lawaai, luchtvervuiling en bange mensen en dieren. Om nog maar niet te spreken van het belagen en bedreigen van hulpverleners. De jaarwisseling is helaas géén leuk feest meer.

Zó! Zoetermeer ziet weinig tot geen mogelijkheden om deze trend te keren zonder vuurwerkverbod voor individuele particulieren. Daarbij heeft het de door de fractie uitgesproken voorkeur dat dit wordt gerealiseerd met landelijke regelgeving, want dat zal de handhaving sterk vereenvoudigen, maar als dat uitblijft zal Zó! Zoetermeer streven naar handhaafbare lokale maatregelen.

Daarnaast is Zó! Zoetermeer vóór overleg met de bewoners van Zoetermeer om te komen tot nieuwe tradities, liefst op wijk- en buurtniveau waarbij vuurwerkshows op basis van een vergunning misschien wél mogelijk zijn. De Zó! fractie zal in de komende tijd – te beginnen bij de eigen achterban – met de bewoners van Zoetermeer bespreken welke ideeën er zijn om er weer een mooie start van het nieuwe jaar van te maken.

Zoetermeer en vuurwerk

Voor de serie artikelen die vandaag gepubliceerd zijn hebben we alle politieke partijen vragen gesteld. Alle partijen die de vragen beantwoord hebben staan online. Ook de burgemeester heeft een aanvullende toelichting gegeven.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden