ChristenUnie-SGP: Voor een algemeen verbod op consumentenvuurwerk

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

ChristenUnie-SGP is voorstander van een totaal en algemeen verbod op consumentenvuurwerk.

De reden hiervoor ligt op verschillende vlakken: er vallen jaarlijks doden, gewonden (ogen en handen), er is veel milieuvervuiling. Hierdoor kunnen zo’n 700.000 mensen die een ziekte aan de ademhaling hebben dagenlang niet naar buiten.

Veel dieren en ouderen zijn bang voor het geluid dat gepaard gaat met knalvuurwerk. Bovendien komen er veel zware metalen in de grond en in het water terecht. De hoeveelheid fijnstof die vrijkomt is enorm.

ChristenUnie-SGP pleit voor een gereguleerde aanpak. Hiermee bedoelen ze een centrale professionele vuurwerkshow op enkele plaatsen in de stad. De maatschappelijke kosten van consumentenvuurwerk zijn veel te hoog.

De consequentie is dat er in zoetermeer dan ook geen consumentenvuurwerk meer verkocht mag worden. Dit helpt natuurlijk alleen als er een landelijk verbod komt. Het bezitten van vuurwerk mag dus niet. Alleen professionals mogen vuurwerk kopen en in bezit hebben.

Op die manier is het prima te handhaven. In de praktijk zullen alleen nog maar illegale knallen of pijlen te horen of te zien zijn. Deze zijn dus veel makkelijker te lokaliseren en op te sporen.

De zogenaamde traditie bestaat naar mening van ChristenUnie-SGP niet. Dit is destijds door Chinezen geïmporteerd na de tweede Wereldoorlog.

Zoetermeer en vuurwerk

Voor de serie artikelen die vandaag gepubliceerd zijn hebben we alle politieke partijen vragen gesteld. Alle partijen die de vragen beantwoord hebben staan online. Ook de burgemeester heeft een aanvullende toelichting gegeven.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden