Zoetermeer Vooruit: Vrijwilligersondersteuning

Juliette Meurs-Troch (Zoetermeer Vooruit)
Juliette Meurs-Troch (Zoetermeer Vooruit)
Foto: Zoetermeer Vooruit

Het college stelt voor om een vrijwilligersondersteunend samenwerkingsverband te ontmantelen maar Zoetermeer Vooruit vraagt zich af waarom. Wie heeft hier om gevraagd? Wat lost het op?“, zo vraagt Juliette Meurs-Troch zich af, “En als we al weten waarom ….. Hoe gaan we dan dat probleem oplossen?

Een plan van aanpak of een uitvoeringsagenda ontbreekt volgens de fractie van Zoetermeer Vooruit. “We hebben dus totaal geen zicht op de beoogde organisatie, de benodigde fte en de totale werkwijze. Voor ons ligt slechts een document met loze woorden en vage termen waar geen concrete conclusies uit te trekken zijn. Behalve dan misschien dat het voor het zelfde budget kan en dat 1 gemeentelijke verenigings- en vrijwilligersondersteuner minimaal evenveel werk kan verzetten als 3,2 fte en een 5 fte onbetaalde medewerkers die nu aan het werk zijn.”, betoogt de fractievoorzitster verder.

Naar aanleiding van de informatie die de afgelopen weken op ons af is gekomen, de gesprekken die we hebben gevoerd en de vrijwilligersbijeenkomst die we hebben bijgewoond durven we te stellen dat het college niet met ZoSamen in gesprek is gegaan om te zoeken naar acties die de slaagkansen van de vrijwilligerscoördinatie kunnen vergroten. Dat is toch het eerste dat je als opdrachtgever behoort te doen? Een kleine suggestie die misschien al kan helpen en die we (gratis) mee hebben gegeven is om de balie vanuit de kelder naar een plek naast de hoofdingang van het Stadhuis-Forum te verplaatsen. Dat betekent meer aandacht en meer aanloop. Het zal ons niets verbazen als dan zowel de bekendheid als het aantal koppelingen verstevigt wordt.“, vindt Zoetermeer Vooruit

Een ander punt dat ons verbaasd is de vergelijking met de verenigingsondersteuner voor sportverenigingen. We vragen ons af of het college zich wel beseft dat de vrijwilligersondersteuning van ZoSamen meer dan 500 (vrijwilligers)organisaties bediend? Dit is toch op generlei wijze vergelijkbaar met de verenigingsondersteuner sport. Zelfs een bestuurslid van een sportvereniging gaf tijdens de bijeenkomst op 30 januari jl. aan dat deze vergelijking volledig mank gaat. Verenigingen zijn niet alleen minder in aantal maar veelal ook groter qua ledenaantallen en in sommige gevallen worden familieleden/ouders gewoon verplicht om bepaalde klussen uit te voeren. Wij zien dat bij een damclub die een penningmeester zoekt niet snel gebeuren eerlijk gezegd.“, vervolgt Juliette Meurs-Troch verder.

In het begin gaf ik al aan dat Zoetermeer Vooruit zich afvraagt wat het probleem is dat met dit raadsvoorstel opgelost moet of gaat worden. Ik kan u wel een nieuw probleem noemen. De continuïteit. Wij achten de kans zeer groot dat het huidige personeel niet gaat wachten tot 31 december van dit jaar met het zoeken van een nieuwe baan of een andere stageplek. En ziet u ook het grote risico dat we als samenleving lopen als organisaties als SchuldHulpMaatje, de Voedselbank en het UVV (om er maar een paar te noemen) verstoken blijven van nieuwe aanwas van vrijwilligers? Zoetermeer Vooruit wil graag op creatieve wijze omgaan met de uitdagingen waar we als stad mee te maken krijgen. #Omdathetanderskan. We zoeken graag creatieve oplossingen voor de problemen waar we als stad mee geconfronteerd worden, maar dit voorliggende voorstel lijkt alleen maar nieuwe problemen te creëren en op gang gebrachte verbeteringen te ondermijnen.“, Zoetermeer Vooruit wil duidelijk meer dan het college te bieden heeft.

We vragen ons af wat het plan van aanpak van de wethouder is en wat haar visie is op de implementatie van die aanpak. Los nog van de vraag hoe zij de continuïteit van het vrijwilligerswerk in Zoetermeer denkt te waarborgen. Voor Zoetermeer Vooruit klinkt het een beetje als het verhaal van oude schoenen weggooien voordat we nieuwe hebben.“. Het betoog van Zoetermeer Vooruit vindt zijn weg in een amendement.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen