D66: Geen nieuwbouw meer met aardgas

Cora Huijbens (D66)
Cora Huijbens (D66)
Foto: Redactie Zoetermeer

Bij de behandeling van de gemeentebegroting 2018 is een motie van D66 aangenomen om nieuwbouwlocaties nog uitsluitend aardgasvrij te ontwikkelen. “Nieuwe woningen kregen tot nu toe nog altijd een gasaansluiting.

Wij willen maatregelen om vanaf 2018 bij nieuwbouw nog alleen huizen zonder aardgas aansluiting te bouwen. Want het is geldverspilling om straks overal gasleidingen te hebben, die niet worden gebruikt. En huizen met aardgas, die moeten worden omgebouwd naar all electric” aldus D66 fractievoorzitter Cora Huijbens.

Palenstein

Zoetermeer is goed op weg op het gebied van duurzaamheid. In de wijk Palenstein realiseren we een aardgasloze wijk, schoolgebouwen worden verduurzaamd, de gemeente is overgestapt op groene stroom en vervangt het wagenpark door elektrische voertuigen .

Klimaatdoelstellingen

Raadslid Peter Vergers vult aan: “Om onze klimaatdoelstellingen te halen, moeten we in de toekomst aardgas vervangen door elektriciteit of stadsverwarming. Daarom hebben we aan het college gevraagd om een lijst op te stellen van nieuwbouw locaties, waar in principe ontheffing wordt verleend van de verplichting aardgas vrij te bouwen. Ook hebben we gevraagd om te onderzoeken of het alsnog mogelijk is om deze locaties aardgasvrij te bouwen. En welke kosten hiermee zijn gemoeid.”

Het college heeft toegezegd om deze lijst zo spoedig mogelijk aan de gemeenteraad voor te leggen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen