Buurtpreventie WAS, Wijk en Agent Samen treden op tegen zakkenrollers

Foto: Redactie Zoetermeer

Zaterdag 30 november hebben leden van Buurtpreventie WAS, Wijk en Agent Samen en de politie gezamenlijk uitgekeken naar zakkenrollers in het Stadshart. Na een briefing met preventiefilmpjes en verschillende methodes van zakkenrollers zijn de vrijwilligers in teams de stad ingegaan.

De voornaamste taak was preventie en dus het winkelend publiek alert maken op het opletten op hun persoonlijke eigendommen. Veel bezoekers hadden blijkbaar geen aandacht voor hun openstaande tassen. Openstaande rugtassen en schoudertassen nodigden veelvuldig uit tot meer waar gelukkig preventief is opgetreden. Daarnaast viel het op hoeveel zaken onbeheerd achterbleven zoals bijvoorbeeld scootmobiels volgeladen met volle boodschappentassen. Tenslotte viel het op dat veel mensen hun telefoon los in de openstaande zak hebben zitten, voor een zakkenroller een makkelijk doelwit.

Een Franse dame was kennelijk zo vol vertrouwen in het Nederlandse volk dat zij haar kinderwagen (gevuld met kind en tassen) gewoon onbeheerd achter liet. Agenten kregen dit gelukkig in de gaten en hebben haar overtuigd dat ze dat beter niet meer kon doen.

Er waren veel muzikanten in het Stadshart, waar andere groepjes toch bedenkingen bij hadden. Ook werd er gecollecteerd door een instantie waar er twijfels bij waren omdat zij geen bijpassende kleding droegen. Na signalering en actie tussen team en politie, bleek dit uiteindelijk netjes en eerlijk te gaan.

De communicatie ging bij wijze van proef niet met portofoons maar via een groepsapp, zodat ook meteen foto’s en locaties gedeeld konden worden. Aan het eind van de middag is er een algehele debriefing geweest waar weer lering uit werd getrokken voor een volgende keer. De politie vindt dit een middag met een fijn gevoel die uitnodigt tot herhaling.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden