Staatssecretaris van Financiën Tjebbe van Oostenbruggen gaf een gastles bij mboRijnland. De les stond in het teken van de Week van het geld, een themaweek waarin jongeren leren om bewust met geldzaken om te gaan. De staatssecretaris ging met studenten in gesprek over de aangifte inkomstenbelasting.
Bij mboRijnland kunnen studenten deze week op alle locaties verschillende activiteiten, gastlessen en workshops volgen. Een van de hoogtepunten was de gastles Laat geen geld liggen van Tjebbe van Oostenbruggen, staatssecretaris van Financiën, vandaag in Gouda. Veel jongeren hebben een bijbaan en weten niet dat ze geld kunnen terugkrijgen van de Belastingdienst. Op interactieve wijze legde de staatssecretaris de belangrijkste ins en outs uit, zodat studenten zelf kunnen checken of ze geld laten liggen.
Tjebbe van Oostenbruggen: “Wat ik de studenten wil meegeven is dat het loont om aangifte inkomstenbelasting te doen. We voelen als ministerie van Financiën de verantwoordelijkheid om jongeren al op jonge leeftijd bekend te maken met geld en belastingen. Deze projectweek is daar een mooie gelegenheid voor.”
De gastles van de staatssecretaris werd verzorgd in samenwerking met Wijzer in geldzaken die landelijk de Week van het geld organiseert.
Uit recent onderzoek van Wijzer in geldzaken blijkt dat meer dan een derde van de jongeren zich nog niet goed voorbereid voelt om later eigen geldzaken te regelen, zoals toeslagen aanvragen of belastingaangifte doen. Driekwart van de jongeren vindt het belangrijk om op school iets te leren over geldzaken.
Een van de studenten: “Het was een leuke en leerzame les. Ik ga vanmiddag meteen zelf aangifte doen en kijken of ik nog geld terugkrijg.”
Afgelopen maandag woonde de Leidse wethouder Abdelhaq Jermouni een gastles bij van MoneyWays. Op dinsdag gaf wethouder Bouk Velzen een gastles bij mboRijnland in Zoetermeer en woensdag kwam het theatergezelschap De Kiesmannen samen met statenleden en medewerkers van de Provincie Utrecht op bezoek bij locatie Woerden en gingen met 150 studenten in gesprek over wonen en geld. In Alphen aan den Rijn brengen twee klassen a.s. vrijdag een bezoek aan de Voedselbank. Verder variëren de activiteiten van gastlessen en workshops door o.a. de Belastingdienst, DUO en het Pensioenfonds tot een boodschappenspel, een geldbingo en een burgerschapsles over achteraf betalen.
Afgelopen dinsdag ging ook The Money Game in première; een online game waarin jongeren kunnen ervaren hoe het is om betalingsproblemen of schulden te hebben en hoe ze deze kunnen voorkomen. Docent burgerschap Merve Kiliç-Ayan en een paar studenten spelen daarin een rol.
mboRijnland wil jongeren bewust maken hoe ze slimmer kunnen omgaan met geld en hen financieel weerbaar maken. Sinds dit jaar is instelling brede projectgroep Financiële educatie gestart met als belangrijke speerpunten: het ontwikkelen van geldlessen om studenten financieel vaardiger te maken, scholing voor docenten om inspiratie op te doen en kennis te delen en de jaarlijkse organisatie van de Week van het Geld.