Dinsdagmiddag 8 november jl. hebben Amy en Aidan uit groep 1/2 en samen met Sterre, Carmen, Maisa en Cheyenne uit groep 8 het OranjeriElab geopend. Ze kregen hierbij digitale hulp van de robots Dash & Dot.
Na een parcours met Dash door te school te hebben afgelegd kwamen ze voor de deur van het ontdeklab. Die zat stevig op slot en de sleutel bleek onvindbaar. Zelfs directeur Marrie van Es – van Bockel wist niet waar de kinderen de sleutel moesten zoeken. Gelukkig had Dash een QR code bij zich en nadat Amy en Aidan deze met een iPad hadden gescand, vonden ze een envelop met de sleutel van het OranjeriElab.
De Oranjerie is één van de eerste basisscholen in Nederland met een eigen ontdeklab. In het OranjeriElab gaan de kinderen veel ervaringen op doen met Wetenschap & Techniek. Ze leren en ontdekken in leerteams hoe de wereld, waarin ze leven, werkt. Ze gebruiken hun creativiteit om diezelfde wereld te veranderen en te verbeteren. Dit doen ze door samen ontdekkend en ontwerpend te leren met digitale maar ook concrete middelen. Zo leren de kinderen bijvoorbeeld ook veel over voeding door zelf te koken en te bakken. Hiertoe is er een echte keukenhoek in het ontdeklab ingericht.
Naast het vak Skills – Techniek in de 21e eeuw gaan leerlingen van alle leerjaren in het OranjeriElab op ontdekkingstocht. Rondom een aantal thema’s kunnen ze aan de slag met Programmeren en robots in allerlei vormen en maten. Daarnaast neemt het Maakonderwijs of Maker education een grote plaats in. Zo leren de kinderen koken en bakken, 3D- printen maar ook kleding ontwerpen en bedrukken. Er is veel digitaal materiaal om Stop Motionfilms of televisie te maken. Met LittleBits ontdekken de kinderen de werking van veel eigentijdse apparaten waarbij ze zomaar nieuwe uitvindingen doen. Tenslotte zijn er in het OranjeriElab uitdagende digitale onderdelen als Virtual Reality en het maken van een eigen app of game te vinden.
Na het behalen van de tweede plaats bij de Unicoz Innovatieprijs 2015 kregen we van onze Unicoz onderwijsgroep € 10.000 om een ontdeklab te starten. Ook heeft De Oranjerie actief deelgenomen aan traject Wetenschap & Techniek van Unicoz. Het OranjeriElab is ook tot stand gekomen door samenwerking met en inspiratie van het CKC, W&T café Zuid – Holland, het Fablab Zoetermeer en het LabtoLearn in Etten–Leur.
is meer informatie over het OranjeriElab te vinden. Via de Facebookpagina of de schoolapp van De Oranjerie is dagelijks de ontdekkingstocht van de kinderen in het Lab te volgen.