Goud, zilver en drie keer brons voor mboRijnland tijdens Skills Heroes vakwedstrijden

Mounira El-Shaer uit Zoetermeer (goud: Juridisch Dienstverlener)
Mounira El-Shaer uit Zoetermeer (goud: Juridisch Dienstverlener)
Foto: mboRijnland

mboRijnland heeft vijf medailles gewonnen bij Skills The Finals, de vakwedstrijden voor het mbo. Dertien finalisten streden in verschillende vakgebieden om de titel ‘Beste van Nederland’.

De gouden medaille ging naar Mounira El-Shaer voor haar uitstekende prestaties als Juridisch dienstverlener. Patissier Roos Buakhiaw ontving de zilveren medaille als kroon op haar werk en Lars van der Haven mocht brons mee naar huis nemen in de categorie Facilitair dienstverlener.

Totaal overdonderd

Mounira (22) was overdonderd. Ze stond versteld dat ze goud had gewonnen. Al snel kwamen de tranen van blijdschap, net als bij haar begeleider Sara Giethoorn: “Ik ben zo trots op haar, echt geweldig, ik heb er geen woorden voor. Ik hoop dat Mounira beseft dat ze echt een topper is!” Op verschillende thema’s, zoals seksueel grensoverschrijdend gedrag en echtscheiding, bereidde de student uit Zoetermeer een advies voor, ging in gesprek met cliënten (acteurs) en presenteerde haar ideeën aan de jury.

Gisterenavond werden de winnaars bekendgemaakt tijdens een spetterende prijsuitreiking van Skills Heroes in de Brabanthallen in Den Bosch. Twee dagen lang trokken de finalisten alles uit de kast om hun talenten en skills te laten zien in de talloze opdrachten die ze voorgeschoteld kregen.

Mounira El-Shaer uit Zoetermeer (goud: Juridisch Dienstverlener)

Inzet, passie en enthousiasme

Roos Buakhiaw (23) kwam zes jaar geleden vanuit Thailand in Nederland wonen. En nu staat ze te stralen op het podium. Roos maakte een prachtig showstuk in het thema ‘Taste of Asia’ met onder meer bamboestengels van witte chocolade, een Boeddhabeeldje met gouden details en een subtiel gedecoreerde lotusbloem. Haar docent en begeleider Wynand Starreveld: “De enorme inzet van Roos, haar passie voor het vak en haar enthousiasme hebben ervoor gezorgd dat ze zo’n geweldig resultaat heeft neergezet. Ook haar leerbedrijf Banketbakkerij Krijn Verdoes in Katwijk heeft veel betekend in de voorbereiding. Zij hebben Roos veel ruimte gegeven om te oefenen en zich te ontwikkelen.”

Roos Buakhiaw (zilver: Patissier)

Veel geleerd

Lars van der Haven (20) kon het niet geloven toen hij zijn naam hoorde om naar het podium te komen. “Ik vond het een geweldige ervaring om aan zo’n grote wedstrijd in mijn vakgebied mee te doen en heb er heel veel van geleerd.” Lars schreef een adviesrapport voor een gemeente hoe zij duurzamer konden worden. “Hierbij heb ik een aantal plannen bedacht, getekend en gepresenteerd. Zo moest ik een ontmoetingsruimte inrichten, in combinatie met het onderwerp koffie. Om medewerkers kennis te laten maken met elkaar. Ook heb ik de hele eerste etage van het pand opnieuw moeten inrichten om de organisatie over te laten stappen naar ‘het nieuwe werken‘.

Lars van der Haven (brons: Facilitair medewerker)

Brons voor Powered by wedstrijden

Sebastiaan Stehmann (22) nam brons mee naar huis voor zijn prestaties tijdens de Sport & Bewegen Powered by-wedstrijd, die mboRijnland drie weken geleden organiseerde in Adventure Valley Zoetermeer. Sebastiaan kreeg de opdracht om een skiles voor te breiden en daarna de les te geven aan een groepje basisschoolleerlingen uit groep 8. Elif Ulaş (18) en Meva Çetin (16), het koppel van de Powered by-wedstrijd Entree Horeca, Voeding en Voedingsindustrie ontvingen ook de bronzen medaille en waren daar superblij mee. Ook deze wedstrijd werd al eerder gehouden. Zij kregen de opdracht een aantal gerechten te maken, de tafel te dekken en de gerechten ook op te dienen. Elif: “Ik las het recept door en Meva deed de snijtechnieken, het mixen en roeren. We vormden echt een team samen.’

Sebastiaan Stehmann (brons:_Sport en Bewegen Powered by)

Belang van Skills Heroes

mboRijnland vindt het belangrijk om mee te doen aan Skills Heroes en ziet het als een kans voor zowel studenten als docenten om hun horizon te verbreden en hun talenten te ontwikkelen. Martin Janmaat, begeleider van Lars van der Haven: “Ik zie dat meedoen aan Skills Heroes zoveel oplevert. De studenten leren netwerken, ze doen contacten op met studenten van andere studierichtingen bij mboRijnland, maar ook met hun medefinalisten van andere mbo-scholen. Toen Lars aan dit avontuur begon was hij nog niet zo enthousiast, maar dat is afgelopen weken en helemaal de afgelopen dagen helemaal veranderd. Hij is ontzettend blij dat hij heeft meegedaan. Ben heel trots dat hij brons heeft behaald.”

Elif en Meva (brons:_Entree Horeca Voeding of Voedingsindustrie)

Trots op skills

De afgelopen jaren is het imago van het mbo al enigszins verbeterd, mede door de inspanningen en de waardering van minister Dijkgraaf voor het mbo. Studenten met een mbo-opleiding worden echter nog steeds regelmatig ondergewaardeerd. Tijdens deze landelijke vakwedstrijden tonen de studenten zoveel vakmanschap, passie en talent. Met alle tekorten in onder andere de zorg, ICT, techniek, horeca en andere sectoren zijn gekwalificeerde mbo’ers zeer hard nodig. mboRijnland vindt het belangrijk dat goed vakmanschap met deze landelijke wedstrijden onder de aandacht worden gebracht. Mbo’ers mogen trots zijn op hun skills en vakkennis.

De winnaars van mboRijnland op een rij:

  • Mounira El-Shaer – Juridisch dienstverlener – Goud – Zoetermeer
  • Saraphi (Roos) Buakhiaw – Patissier – Zilver – Rijnsburg
  • Lars van der Haven – Facilitair dienstverlener – Brons – Alphen aan den Rijn
  • Sebastiaan Stehmann – Sport en Bewegen Powered by – Brons – Den Haag
  • Elif Ulaş – Entree Horeca – Brons – Leiden
  • Meva Çetin – Entree Horeca, Voeding of Voedingsindustrie – Brons – Den Haag

Docenten Pluim

Als klap op de vuurpijl stond Nick van der Hoeven, docent koksopleiding mboRijnland en begeleider van finalist Lars Elsenbroek, als een van de drie genomineerden voor de Docenten Pluim gisterenavond op het podium. “Een hele eer”, aldus Nick van der Hoeven. “Het podium is natuurlijk voor de studenten, maar het is mooi dat de begeleiding door de docenten via deze weg niet vergeten wordt.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen