Waarschuwing voor ‘spontane’ blokkades snelwegen

Foto: Rijkswaterstaat Verkeersinformatie

Rijkswaterstaat roept mensen die de snelweg op gaan op om voor vertrek te checken of er sprake is van boerenblokkades. Die ontstonden vandaag onaangekondigd op onder andere de A67 richting Venlo bij Liesse, de A2 richting Den Bosch bij Best-West en op de A28 richting Groningen. Ze kunnen echter overal voorkomen.

De Verkeersinformatiedienst roept weggebruikers op extra alert te zijn als ze tractoren op de snelweg zien. Boze boeren laten zich overigens niet alleen op de weg zien. In de buurt van Winterswijk is een groep boeren met giertanks en mest het natuurgebied Korenburgerveen ingereden. Volgens de boeren was het gebied rondom het natuurgebied in de Achterhoek 20 jaar geleden landbouwgrond. Tegenwoordig is het een bufferzone, waarmee de natte veengrond en het droge boerenland van elkaar worden gescheiden.

‘Laatste oproep’

Boerenactiegroep Agractie deed vandaag een ‘laatste oproep’ aan minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof om haar plannen met de agrarische sector niet door te zetten. ‘Laat een vreedzame actie niet escaleren in een boerenopstand,’ zegt voorman Bart Kemp in een video. ‘Weet dat boeren zullen vechten voor hun toekomst,’ aldus Kemp. ‘Hoe lang en hoe ver ze zullen vechten, is aan hen.’

Grensblokkades

De schapenboer die sinds 2019 het gezicht is van Agractie, zei vorige week tijdens het boerenprotest in Stroe al dat de Staat der Nederlanden ‘in oorlog’ is met de ‘boerenrepubliek’. Hij voegde daar voor de duidelijkheid aan toe dat de boeren hun strijd ‘zonder wapens moeten voeren’. In Groningen is een groep boeren van plan om vanavond de grensovergangen naar Duitsland te blokkeren. ‘We gaan de grenzen sluiten voor stikstof,’ zegt actievoerder Henk Wortelboer uit Jipsingboertange.

Reacties

Cookieinstellingen