Digi-Taalhuis Zoetermeer in actie tegen laaggeletterdheid

Foto: Forum Bibliotheek Zoetermeer

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit zijn basisvaardigheden. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon.

In Zoetermeer gaat het om 12 procent van de volwassenen. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen.

Escape-box laaggeletterdheid ervaren door wethouders Iedema en Ter Laak

Digi-Taalhuis Zoetermeer organiseerde in het Forum een Escapebox-spel dat erop gericht is om zelf te ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn. Wethouders Jan Iedema en Ingeborg Ter Laak hebben dit samen met Kevin de Kok (manager bibliotheek Zoetermeer), Patrick Verhoef (directeur De Binnenbaan) en Mirjam van Bijnen (directeur Piëzo) gespeeld. Hiernaast zijn ze inhoudelijk geïnformeerd over het herkennen van de signalen, de kosten die dit probleem met zich meebrengt en het belang van het voorkomen en bestrijden van laaggeletterdheid. Ervaringsdeskundigen vertelden over hun eigen problemen met lage taalvaardigheid in de praktijk.

Bewustwording

Door zelf te ervaren hoe lastig en frustrerend het is om informatie die je krijgt niet te begrijpen en toe te kunnen passen, werd duidelijk waar inwoners tegenaan lopen in communicatie met instanties. Hierdoor werden de deelnemers zich er nog meer van bewust dat eenvoudige en duidelijke communicatie ontzettend belangrijk is om deze doelgroep te bereiken. Bewustwording is de eerste stap om in actie te komen. Het Digi-Taalhuis Zoetermeer heeft de mogelijkheden om dit voor alle organisaties in Zoetermeer in gang te zetten.

Digi-Taalhuis Zoetermeer

Het Digi-Taalhuis Zoetermeer is een fysieke plek in de Forum Bibliotheek Zoetermeer waar je je kunt melden als je wilt weten waar je aan de slag kunt met taal, digitale vaardigheden of rekenen. Ook zijn er in de Forum Bibliotheek laagdrempelige oefenmogelijkheden voor alle Zoetermeerse burgers. En daarnaast is het Digi-Taalhuis Zoetermeer een samenwerkingsverband van maatschappelijk middenveld, de gemeente en taalaanbieders om laaggeletterdheid te bestrijden en ervoor te zorgen dat alle inwoners in Zoetermeer zelfstandig mee kunnen doen in de maatschappij. Dit is meteen ook de missie van het Digi-Taalhuis Zoetermeer: iedereen doet mee!

Activiteiten

Digi-Taalhuis Zoetermeer organiseert de training Signaleren en doorverwijzen. Daarnaast ondersteunt het organisaties om in hun eigen werkproces kleine aanpassingen te doen waardoor laaggeletterden opgespoord worden. Maar ook door duidelijker communicatie belangrijke informatie beter over te laten komen. De samenwerkende partners in het Digi-Taalhuis Zoetermeer hebben een compleet aanbod, vaak ook op wijkniveau, waar inwoners hun basisvaardigheden kunnen vergroten. Er zijn mogelijkheden om op eigen niveau en op eigen tempo te leren. En er worden gratis groepstrajecten aangeboden die toeleiden naar een diploma. Zo is er voor iedereen en op ieder niveau een passend aanbod.

De informatiebalie van het Digi-Taalhuis is iedere vrijdag geopend tussen 13.00 en 15.00 uur. Daarnaast altijd bereikbaar via e-mail: [email protected] en telefoon/whatsapp: 06-43843124.

Algemene informatie over het Digi-Taalhuis

Meer informatie over Digi-Taalhuis Zoetermeer is te vinden op https://www.bibliotheek-zoetermeer.nl/digitaalhuis.html of bij Yvonne Polman, coördinator Digi-Taalhuis Zoetermeer, 06-40549991 of [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden