Ik vind het een uitdaging om mij in te zetten voor de inwoners van Zoetermeer

Yvonne Bink-Winterkamp (Zó! Zoetermeer)
Yvonne Bink-Winterkamp (Zó! Zoetermeer)
Foto: Redactie Zoetermeer

Raadsleden besteden veel tijd aan het reilen en zeilen van de gemeente. Zij verrichten belangrijk en onderschat werk. Inmiddels is deze raadsperiode alweer voor de helft voorbij. In dit interview staat Yvonne Bink-Winterkamp (Zó! Zoetermeer) centraal. Zij is lid van de gemeenteraad sinds maart 2014.

Waarom bent u de politiek ingegaan?

Tijdens mijn zitting in de WmoRaad kwam ik in contact met Marijke van der Meer, nu fractievoorzitter van Zó! Zoetermeer. Er volgden een aantal gesprekken en van het één kwam het ander. Ik maakte kennis met de fractie en ik werd fractiemedewerker. Daardoor bezocht ik de fractie-, raad- en commissievergaderingen. Mijn interesse voor de lokale politiek werd gewekt. Toen was er de mogelijkheid om je kandidaat te stellen voor een plek op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Ik kwam op plek twee op de lijst en op deze manier ben ik raadslid geworden. Ik wil mij graag inzetten voor een lokale politieke partij, zoals Zó! Zoetermeer. Ik vind hierin de uitdaging om mij in te zetten voor de inwoners van Zoetermeer. Ik wil mij inzetten om inwoners met plezier te laten wonen, werken en ontspannen. Ik ben trots op Zoetermeer, mijn stad.  Ik woon en geniet van de stad op elk facet, wat betreft natuur, recreatie, cultuur en Leisure.

Yvonne Bink-Winterkamp (Zó! Zoetermeer)
Yvonne Bink-Winterkamp (Zó! Zoetermeer)

Wat vindt u het meest leuke van het raadslidmaatschap?

Ik vind veel kanten leuk van het raadslidmaatschap. Denk aan de werkbezoeken, de contacten en de gesprekken met de inwoners en ook aan de vergaderingen heb ik geen hekel. Wat ik ook leuk vind is dat Zó! Zoetermeer elke maand in een andere wijk van Zoetermeer langs gaat met Koffie & Zó!. We zetten op straat een campingtafel en campingstoelen neer en schenken koffie en thee in voor de inwoners van Zoetermeer. Onder het genot van een bakkie komen wij in gesprek met hen en op deze manier horen wij wat er leeft in de stad. Wij merken dat de inwoners dit erg waarderen. Sterker nog, bewoners komen speciaal naar ons toe.

Wat vindt u het minst leuke van het raadslidmaatschap?

Er kleven weinig minder leuke kanten aan het raadslidmaatschap. Als ik dan toch iets moet noemen, dan zou ik zeggen dat een minder leuke kant is het gevoel te hebben om vaak tekort te schieten doordat er niet meer uren in een dag zitten.

Heeft u naast het lidmaatschap van de gemeenteraad nog een andere functie of betrekking?

Naast mijn raadslidmaatschap werk ik als bemiddelingsmedewerker bij Kern Gastouderbureau. Ik begeleid de gastouders door middel van begeleidingsgesprekken en risico-inventarisaties. Op deze manier bereid ik hen voor op de controles van de GGD. Verder heb ik met de ouders en de gastouders gesprekken over het welbevinden van de (gast)kinderen. Ook ben ik bestuurslid bij Jong Perspectief. Jong perspectief zet zich in voor kinderen en jongeren die tijdelijk ondersteuning nodig hebben, omdat zij even vastlopen. Deze kinderen en jongeren worden voor een jaar gekoppeld aan een maatje. Op deze manier worden de kinderen en de jongeren geholpen te bouwen aan hun toekomst. Daarnaast heb ik ook zitting in de communicatiewerkgroep van de raad. Die probeert op haar manier de politiek dichter bij de inwoners van Zoetermeer te brengen. Sinds kort ben ik ook vrijwilliger op de Wijktuin Broekweg. Op donderdagochtend schenk ik koffie en thee voor de medewerkers/vrijwilligers en bezoekers. Ook maak ik de bezoekers wegwijs op tuin en ik doe wat eenvoudige tuinklusjes.

Hoe maakt u de combinatie tussen uw dagelijks leven en het raadslidmaatschap?

Ik ben getrouwd met Andries en ik heb twee dochters. Mijn oudste dochter van 26 jaar woont en werkt in Amsterdam en mijn jongste dochter van 22 jaar studeert in Utrecht en werkt in Gouda. Mijn jongste dochter komt in het weekend soms naar huis om uit te rusten en lekker bij te kletsen. De meiden merken er dus niets van dat ik minder thuis ben. Andries steunt mij in mijn raadswerk en helpt als het nodig is. Doordat wij geen kinderen meer thuis hebben zijn we flexibeler. Het sociale leven plooien we er gewoon omheen, dat gaat prima.

Wat is uw favoriete plaats in Zoetermeer?

Mijn favoriete plek in Zoetermeer vind ik moeilijk om aan te geven. Ik kom graag op verschillende plekken. Ik ben heel blij met mijn huis, daar geniet ik ook echt van. Zomers geniet ik namelijk van de kastanjebomen die ik zie vanuit mijn keukenraam. Terwijl ik in herfst, met een beetje fantasie, als de bomen kaal worden, de koeien zie lopen vanuit hetzelfde keukenraam. Daarnaast vind ik het Noord-Aa gebied prachtig en ook de verschillende parken die Zoetermeer heeft. Verder kom ik graag in de Wijktuin Broekweg. Daar gebeuren mooie dingen, zoals ontmoetingen met wijkbewoners. Bewoners kunnen als het hek open staat, binnenlopen en genieten. Schoolkinderen hebben hier hun schooltuintje. Er is een productietuin, de producten uit deze tuin worden verkocht, lekker biologisch. Er is een bloemenpluktuin waar je tegen een kleine vergoeding een boeket kan maken of laten maken. Er wordt gekookt, gegeten en er worden verhalen verteld rond het vuur. Het is een ontmoetingsplek en zorgt voor samenhang in de wijk.

Yvonne Bink-Winterkamp (Zó! Zoetermeer)
Yvonne Bink-Winterkamp (Zó! Zoetermeer)

Hoe vindt u dat het gaat het in Zoetermeer sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2014?

Het gaat in grote lijnen goed met Zoetermeer, de stad heeft zich sinds 2014 op veel vlakken ontwikkeld. Bovendien ligt er nog veel in het verschiet, zoals de komende ontwikkelingen in het Noord-Aa gebied, het Stadshart en op het gebied van cultuur. Natuurlijk zijn er ook mindere kanten, omdat het niet met alle inwoners van Zoetermeer goed gaat. Er zijn mensen werkloos en er komen mensen in aanraking met armoede. Ook steeds meer kinderen komen in aanraking met armoede, dat zou ik graag zien verbeteren. Toch denk ik dat wij trots kunnen zijn op de stappen die er sinds 2014 zijn gezet.

Op welk besluit of welk debat kijkt u tevreden terug?

Zó! Zoetermeer heeft een amendement ingediend over de samenspraak van inwoners over kunst in de openbare ruimte. Volgens Zó! is het voor iedereen prettig om het plaatsen van kunst in de openbare ruimte volgens een vast patroon te laten verlopen en daarbij inwoners de mogelijkheid tot inspraak te geven. In dit amendement is afgesproken dat omwonenden voortaan inspraak hebben over de kunst die bij hen in de buurt komt te staan. Dit geeft duidelijkheid aan de inwoners van Zoetermeer.

Wat is het belangrijkste dat u voor het einde van deze periode nog wilt realiseren?

Het is niet eenvoudig om te zeggen welke dingen je nog wilt realiseren. Veiligheid is een belangrijk iets. Als inwoners zich veilig voelen, functioneren zij beter. Veiligheid zit niet alleen in meer blauw op straat, politie, handhavers maar ook in het bestrijden van enge plekken, camera’s ophangen daar waar het nodig is. De Stadmarchal die in de wijk rondloopt, die het vertrouwen krijgt/heeft van de inwoners doet ook heel veel aan de veiligheid en leefbaarheid in de wijk.

Yvonne Bink-Winterkamp (Zó! Zoetermeer)
Yvonne Bink-Winterkamp (Zó! Zoetermeer)

Op het gebied van afval ben ik van mening dat het beter kan. Momenteel doe ik mee met de actie 100 gezinnen,100 dagen, 100% zonder restafval. Samen met heel veel andere Zoetermeerders probeer ik zo min mogelijk restafval te verzamelen. Het lukt aardig en het is goed om je bewust te zijn van wat je allemaal produceert.

Door een amendement van Zó! wordt er onderzocht of er in Zoetermeer een geschikte locatie is voor camperplaatsen. Ik hoop dat aan het eind van mijn periode de camperplaatsen in Zoetermeer een feit zijn geworden. Het zou mooi zijn dat op deze manier de camperrijders hun weg naar Zoetermeer zullen vinden. Dat bezoekers van Zoetermeer erachter komen dat Zoetermeer veel te bieden heeft aan natuur, recreatie, cultuur en Leisure. Mijn wens is dat anderen net zo genieten en trots zijn op Zoetermeer als ik.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen