Wakker Dier: Aantal megastallen Zuid-Holland ruim verdubbeld

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Het aantal megastallen in Zuid-Holland is in zeven jaar tijd ruim verdubbeld, van 10 in 2010 naar 24 in 2017. Dat blijkt uit cijfers van de WUR, die door Wakker Dier zijn geanalyseerd.

“Wij maken ons ernstig zorgen om deze megagroei. Megastallen verhogen de risico’s. Bij brand of ziekte, treft het direct ontzettend veel dieren”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

In Zuid-Holland staat 3% van alle 801 Nederlandse megastallen. De toename in de provincie komt vooral door de verdubbeling van het aantal melkkoe-megastallen. In Zuid-Holland is 1,5% van de stallen een megastal, in heel Nederland is dat 3%. Per jaar leven in Nederland zo’n 75 miljoen dieren in een megastal.

Verbieden

Wakker Dier vindt dat de overheid megastallen moet verbieden. Hilhorst: “Naast de grote risico’s, zorgen megastallen ook voor een neerwaartse spiraal. Door de focus op steeds lagere kosten, komt dierenwelzijn steeds meer in het gedrang. Bij megastallen is nauwelijks ruimte voor bijvoorbeeld stro of natuurlijk gedrag.”

Megastallenprovincie

Megastallen zijn in alle provincies te vinden, maar Noord-Brabant is nog steeds de megastallenprovincie van ons land. In 2017 had die provincie er 211, een groei van 67 procent ten opzichte van 2010. In Zeeland groeide het aantal van drie naar dertien en daarmee is het de provincie met het laagste aantal megastallen.

Verzameling

Een megastal is meestal een verzameling van meerdere stallen die dicht bij elkaar staan. Er is sprake van een megastal als op één locatie meer dieren leven dan 7.500 vleesvarkens, 1.200 fokvarkens, 120.000 leghennen, 220.000 vleeskuikens, 250 melkkoeien, 2.500 vleeskalveren of 1.500 geiten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden