Nieuwbouw van ruim 100 jongerenwoningen

Zoetermeer
Zoetermeer
Foto: Redactie Zoetermeer

Het college van b en w ziet mogelijkheden voor nieuwbouw van jongerenwoningen in de stad. Op vier locaties is onderzoek gedaan naar de haalbaarheid hiervan. Op de drie locaties Saturnusgeel, Plataanhout en Canadalaan (Spazio2, nabij station Centrum West) is ontwikkeling van jongerenwoningen volgens het college mogelijk.

Voorafgaand aan de ontwikkeling van de locatie Canadalaan moet nog wel onderzoek plaatsvinden naar de samenhang met andere plannen in de omgeving. Dit gebied is de beeldbepalende entree naar het Stadshart. Over de vierde locatie Cadenza2 (Italiëlaan, naast de huidige bouwlocatie) heeft het college nog geen standpunt ingenomen. Deze locatie wordt nog nader onderzocht op financiële haalbaarheid. Cadenza2 maakte eerder deel uit van de plannen voor Centrum Oost (uitbreiding oostzijde Stadshart). Een andere invulling van deze locatie heeft gevolgen voor de financiële haalbaarheid van de jongerenwoningen.

Gemeenteraad

Het college legt het standpunt over de jongerenwoningen voor aan de gemeenteraad, na een periode van uitvoerig onderzoek en consultatie van omwonenden en belanghebbenden. De raad buigt zich nog voor de zomer over het voorstel van het college.

Het gaat op de drie eerstgenoemde locaties in totaal om de ontwikkeling van 108 huurwoningen voor starters van 18 tot 26 jaar. Deze jongeren staan vaak langer dan drie jaar op de wachtlijst voor een woning. De gemeente wil die wachttijd verkorten en zo meer jonge mensen voor Zoetermeer behouden.

Uitgebreid onderzoek

Om voor de locaties tot het huidige voorstel te komen heeft, behalve technisch, financieel en planologisch onderzoek, uitgebreide samenspraak plaatsgevonden met omwonenden en belanghebbenden in de omgeving van de vier locaties. In acht bewonersbijeenkomsten, groepsgesprekken en individuele overleggen konden bewoners hun mening geven over de plannen, hun zorgen en bezwaren hierover uiten en met elkaar en de gemeente in discussie gaan. Daarbij heeft de gemeente vele brieven en mails met vragen, bezwaren, opmerkingen en ideeën ontvangen. Deze brieven en mails zijn alle beantwoord. Ook kregen betrokkenen de gelegenheid om een bezoek te brengen aan al eerder gerealiseerde woningbouwcomplexen voor jongeren in de stad.

Samenspraak

Zoals genoemd zijn er op de verschillende locaties op meerdere momenten gesprekken gevoerd met bewoners en andere belanghebbenden. Uit de samenspraak bleek dat op de twee locaties in Rokkeveen de weerstand tegen de doelgroep erg groot is en dat bewoners veel overlast voorzien. Op basis van ervaringen met vergelijkbare complexen met jongerenwoningen in de stad verwacht het college dat de overlast mee zal vallen. Op de twee locaties nabij het Stadshart is de samenspraak vooral over de ruimtelijke invulling gegaan.

Besluitvorming

Het college adviseert de gemeenteraad nu over de drie genoemde locaties. De voorstellen gaan elk vergezeld van de keuzemogelijkheden en risico’s. De gemeenteraad neemt naar verwachting op  23 mei hierover een besluit. Daarna informeert de gemeente de omwonenden over de verdere aanpak. Over de locatie Cadenza2 (Italiëlaan, 59 woningen)) wil het college zich nader beraden op de financiële haalbaarheid. Om die reden wordt nu nog niet aan de raad gevraagd om hierover een besluit te nemen voor verdere ontwikkeling.

Informatie

Meer informatie over de plannen en het doorlopen proces is te vinden op www.zoetermeer.nl/jongerenwoningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen