Inspirerende speeddate ontbijtsessie met politici

Foto: Humanitas Zoetermeer

Een week geleden wachtten de lokale politici nog in spanning af wie er in de Zoetermeerse gemeenteraad gekozen zouden worden.

Woensdagochtend 28 maart waren de nieuwe gemeenteraads- en commissieleden bekend en kwamen er negentien van acht verschillende politieke partijen (CDA, ChristenUnie-SGP, D66, GroenLinks, Partij Democratie voor Zoetermeer, PvdA, VVD en Zoetermeer Vooruit) naar Welkom2, waar ons kantoor gevestigd is. Onder het genot van een ontbijt werden ze in korte sessies van tien minuten geïnformeerd over onze activiteiten Home-Start(+), Steun bij Verlies, Steunouder, Thuisadministratie en Vriendschappelijk Huisbezoek.

Mensen centraal

“Vanmorgen staat het mens-verhaal centraal,” zei voorzitter Marleen Teunissen in haar openingspraatje. “Ik wens jullie een inspirerende ochtend toe.” Hierna begon het ‘speeddaten’ met de verschillende activiteiten, waarbij alle politici elke tien minuten rouleerden naar een andere tafel.

Aan de tafel van Home-Start(+), dat ondersteuning biedt aan gezinnen met kinderen tot veertien jaar, gingen een coördinator, vrijwilliger en deelnemer met de nieuwe gemeenteraadsleden in gesprek. “We werken heel erg vraaggericht,” werd de politici verteld. “Een traject duurt meestal één jaar, maar soms korter. Dat hangt ervan af wat de hulpvraag is.” De deelnemer kon dit mooi aanvullen met haar ervaringen uit de praktijk, waaruit bleek dat ze door de ondersteuning, zowel voor haarzelf als haar kinderen, meer zelfvertrouwen heeft opgebouwd.

Vrijwilligers en werk voor “Steun bij Verlies”

Twee vrijwilligers vertelden over hun werk voor Steun bij Verlies. Ze gaven aan dat de deelnemers het vaak fijn vinden om ook over andere dingen dan alleen het verlies te praten, wat helpt bij het verzachten van de pijn. Vanuit de politici werd opgemerkt dat de lotgenotengroepen tijdelijk zijn gestopt. “We zijn op zoek naar nieuwe coördinatoren, maar het is lastig om nieuwe mensen te vinden die ook expertise hebben op dat gebied,” was de uitleg. Op de vraag of de begeleiding kan duren tot de dood, kwam ook een helder antwoord: “Dat is niet de bedoeling. Als we aanvoelen dat dat nodig is, kunnen we de deelnemers eventueel doorverwijzen naar Vriendschappelijk Huisbezoek.” En wat is er concreet nodig van de gemeente? “Wij zouden het mooi vinden als er geld komt voor activiteiten in de wijk en muziek en kunst, want daar verwijzen we onze deelnemers ook graag naar. Dat zorgt voor positieve afleiding en plezier in het leven. Het zou mooi zijn als die activiteiten bewaard blijven voor onze stad.”

Steunouder is de jongste activiteit van Humanitas Zoetermeer. Voortgekomen uit een extra vraag vanuit Home-Start(+). Die activiteit kan namelijk niet aan de hulpvraag voldoen als ouders hun kind even niet meer om zich heen kunnen verdragen. Bij Steunouder is het juist de bedoeling dat een kind, na een zorgvuldige koppeling, een dagdeel bij een vrijwilliger in huis komt om de ouder(s) even rust te gunnen. “Maar daarbij is de wens van het kind heilig,” aldus de vrijwilliger. “Als hij of zij het niet wilt, doen we het niet.”

Thuisadministratie

Bij Thuisadministratie werd de vergelijking met Schuldhulpmaatje getrokken. “We bieden dezelfde ondersteuning, alleen duurt een traject bij ons één, hooguit anderhalf jaar,” aldus een coördinator. “Mochten wij merken dat een deelnemer dan nog niet het heft in eigen handen kan nemen, bespreken we in goed overleg of het traject bij Schuldhulpmaatje kan worden voortgezet.” De activiteit heeft te maken met pieken en dalen als het gaat om het aantal hulpvragen. Momenteel is er geen wachtlijst. Het zoeken naar nieuwe vrijwilligers blijft een heet hangijzer, maar moet je dan vooral verstand hebben van cijfertjes? “Daar moet je wel affiniteit mee hebben, maar dat is slechts een klein gedeelte,” antwoordde een vrijwilliger. “Het gaat er vooral om dat er een gedragsverandering bewerkstelligd wordt. De menselijke kant is eigenlijk belangrijker.”

Tot slot werd aan de tafel van Vriendschappelijk Huisbezoek onder meer gesproken over wie er als deelnemer in aanmerking komt. Worden dementerende ouderen bijvoorbeeld ook gekoppeld aan een vrijwilliger? “Beginnend kan,” reageerde de coördinator. Vanuit de politici kwam hieruit ook de opmerking voort dat het gat tussen thuis en een verpleeghuis lastig te vullen is. Met de vergrijzing in Zoetermeer, was de vraag of de activiteit de hulpvraag aankan, ook te verwachten. “Het is lastig om vrijwilligers te vinden. Gelukkig hebben we bijvoorbeeld nu ook een jongen van twintig die in plaats van een betaalde baan te zoeken of te chillen met vrienden, bij ons vrijwilligerswerk gaat doen. Dat vind ik mooi.”

Veelheid aan activiteiten van vrijwilligers Humanitas

Terwijl de laatste gesprekken nog bezig waren na de laatste ronde, nam voorzitter Marleen Teunissen het woord. “Het spijt me dat ik dit feestje moet afbreken. Maar ik doe het liever tijdens een gesprek, dan terwijl iedereen verveeld voor zich uit zit te kijken.” Ze keek terug op een mooie bijeenkomst, waarin de politici een kijkje in het werk van de vrijwilligers en het beeld van de deelnemers hebben gekregen. Maar ze keek ook vooruit, in een tijd waarin het werk van Humanitas Zoetermeer complexer is geworden, mede doordat meer taken naar de gemeente zijn gegaan. “Het is ook lastiger om vrijwilligers te vinden en aan ons te binden, aangezien er meer druk op hun schouders terecht is gekomen. In de samenwerking met andere partijen in de sector zullen we meer de grenzen moeten opzoeken. Dit door de grotere opgave, die we ook in Zoetermeer zien. Humanitas wil hierin het verschil blijven maken.” Deze ‘speeddates’ van tien minuten waren een goed kijkje in de keuken, maar te kort om de activiteiten goed te leren kennen. Zal deze sessie dan ook een vervolg krijgen in de vorm van uitgebreidere werkbezoeken? Een aantal knikkende hoofden was het mooie antwoord.

Hierna werd de groepsfoto gemaakt en kon nog een laatste broodje of drankje worden genomen. Een aantal politici bleef even hangen voor een afsluitend gesprek met een coördinator, vrijwilliger of deelnemer. Tot slot kon de boel weer worden opgeruimd en ging iedereen tevreden naar huis. Hopen op inderdaad een vervolg van deze inspirerende ochtend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen