Wereldwetenschappers: een tweede waarschuwing voor de mensheid

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

25 jaar geleden, in 1992, publiceerde de ‘Union of Concerned Scientists’, samen met meer dan 1.700 onafhankelijke wetenschappers, met onder hen de meerderheid van de nog levende Nobelprijswinnaars Natuurwetenschappen, de ‘World Scientists’ Warning to Humanity’.

Deze bezorgde wetenschappers riepen de mensheid op de vernietiging van ons milieu af te remmen en waarschuwden dat “een grote verandering in de omgang van de mensheid met de aarde en het leven noodzakelijk zou zijn, als we enorme menselijke ellende nog wilden voorkomen.“ In hun manifest toonden zij aan dat de mensheid op ramkoers lag met de natuur.

Nu krijgt de mensheid een tweede waarschuwing gegeven, zoals deze alarmerende tendensen illustreren. Wij brengen onze toekomst in gevaar door onze intensieve, maar geografisch en demografisch ongelijke materiële consumptie niet te beteugelen en omdat wij ons niet realiseren dat de snelle toename van de bevolking de hoofdreden is achter vele ecologische en zelfs sociale gevaren. Omdat we er niet in te slagen de bevolkingstoename te beperken, de rol van een economie enkel gebaseerd op groei te herzien, broeikasgassen te verminderen, hernieuwbare energie uit te breiden , biotopen te beschermen, ecosystemen te herstellen, verontreiniging onder controle te houden, dierensterfte te stoppen en invasieve vreemde fauna en flora te beperken, onderneemt de mensheid niet de noodzakelijke stappen om onze bedreigde biosfeer te beveiligen.

Aangezien de meeste politieke leiders op druk reageren, moeten de wetenschappers, opiniemakers en burgers erop aandringen dat hun overheden direct maatregelen nemen, als een morele verplichting tegenover huidige en toekomstige generaties van menselijk en ander leven. Met de toename van georganiseerde initiatieven vanuit de basis kan de hardnekkige oppositie overwonnen worden en de politieke leiders gedwongen worden om de juiste beslissingen te nemen. Het is ook tijd om ons individueel gedrag te herbekijken en te veranderen met inbegrip van het beperken van onze eigen reproductie (ideaal gezien op vervangingsniveau hoogstens) en het drastisch verminderen van onze individuele consumptie van fossiele brandstoffen, vlees, en andere natuurlijke rijkdommen.

Voor een overgang naar duurzaamheid kan de mensheid de volgende effectieve en gevarieerde stappen zetten (niet in volgorde van belang of urgentie):

  1. Prioriteit geven aan de oprichting van stevig gefinancierde en goed beheerde reservaten voor een belangrijk deel van leefgebieden van de aarde op het land, het water, de zee en de lucht.
  2. Behoud van de natuurlijke ecosysteemdiensten door het stoppen van de herbestemming van de bossen, graslanden, en andere inheemse leefgebieden.
  3. Grootschalig herstel van inheemse aanplantingen, boslandschappen in het bijzonder.
  4. Wilde inheemse diersoorten opnieuw uitzetten, zeker de top predators om de ecologische processen en dynamiek te herstellen.
  5. Ontwikkeling en uitvoering van passende beleidsinstrumenten om het uitsterven van dieren te verhelpen en om de stroperij en de handel en exploitatie van bedreigde diersoorten te stoppen.
  6. Verminderen van voedseloverschotten door opvoeding en betere infrastructuur.
  7. Stimuleren van de consumptie van plantaardige voedingsmiddelen
  8. Verdere vermindering van de geboortecijfers, door vrouwen en mannen toegang te geven tot onderwijs en diensten voor vrijwillige gezinsplanning, met name in gebieden waar deze middelen nog steeds ontbreken
  9. Bevorderen van natuureducatie in open lucht voor kinderen en van een algemene betrokkenheid van de samenleving voor de waardering van de natuur.
  10. Het overhevelen van financiële investeringen naar positieve ecologische innovatie.
  11. Ontwikkeling en bevordering van nieuwe groene technologieën en massaal omschakelen naar hernieuwbare energiebronnen, met een gelijktijdige afschaffing van subsidies voor de productie van energie uit fossiele brandstoffen.
  12. Herziening van onze economie om de ongelijke verdeling van kapitaal te verminderen en ervoor te zorgen dat prijzen, belastingen en financiële toeslagen rekening houden met de werkelijke kosten van consumptiepatronen op onze omgeving.
  13. Het inschatten van de grootte van een wetenschappelijk verdedigbare, duurzame menselijke populatie op lange termijn en tegelijk landen en hun leiders verenigen om dit cruciaal doel te ondersteunen.

Om een wijdverbreide ellende en een catastrofaal verlies aan biodiversiteit te voorkomen, moet de mensheid een duurzaam milieugericht businessmodel uitwerken en uitvoeren. Vijfentwintig jaar geleden was dit reeds ondubbelzinnig geformuleerd door de meest vooraanstaande wetenschappers, maar in de meeste opzichten hebben we geen rekening gehouden met hun waarschuwing. Het is vijf voor twaalf, binnenkort zal het te laat zijn om corrigerende maatregelen te nemen. Wij moeten erkennen, in ons dagelijks leven en in onze bestuurlijke instellingen, dat de Aarde met al zijn leven ons enige huis is.

Lees hier de gehele tekst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen