Warmtetransitieatlas voor heel Zuid-Holland

Foto: Provincie Zuid-Holland

Om te komen tot een aardgasvrije omgeving is inzicht nodig in de mogelijkheden. De warmtetransitieatlas is een interactieve tool die dit inzicht geeft.

Voor het verwarmen van onze woningen, gebouwen en kassen zijn er 2 belangrijke alternatieven voor het aardgas: warmtenetten en all-electric oplossingen. Een derde alternatief is biogas, maar dit is schaars en hard nodig voor onze industrie waar processen op veel hogere temperaturen nodig zijn.

Handige tool

Om onze gebouwde omgeving aardgasvrij te maken, is inzicht nodig in de complexe opgaven van de warmtetransitie. Inzicht in vastgoed en energieverbruik, betrokken partijen en in de verschillende alternatieven voor duurzame verwarming. Belangrijk in het proces is dat alle partijen een gelijk kennisniveau hebben. De Warmte Transitie Atlas (WTA), waarvoor verschillende gemeenten en de provincie het adviesbureau Over Morgen opdracht hebben gegeven, is een interactieve online tool die dit proces faciliteert. De tool geeft iedereen inzicht in de materie en biedt een concreet handelingsperspectief. Het bevat belangrijke informatie over de warmtevraag, de infrastructuur en het warmteaanbod, zowel de opwekpotentie van duurzame warmtebronnen als potentiëele restwarmtebronnen.

De kracht van de WTA is dat complexe informatie, veelal technisch en financieel van aard, op een overzichtelijk manier (ruimtelijk) gevisualiseerd wordt. De WTA is gebaseerd op het warmtetransitiemodel dat slimme data-analyses uitvoert op gebouwen en buurten.

Basis voor regionale energieklimaat

Meer dan 80% van de gemeenten in Zuid-Holland maakt op dit moment actief gebruik van de tool voor alle fases van de warmtetransitie: van bestuurlijke notie en urgentie, gedragen warmtevisies tot uitwerking en ondersteuning van concrete projecten. Tot voor kort waren er verschillende WTA’s in omloop, met een ander abstractieniveau en kennis/-dataniveau, en niet voor iedereen toegankelijk. De provincie ziet de WTA als een belangrijke tool om warmtevisies/ transitieplannen en regionale energieklimaatstrategieeën (REKS) te kunnen faciliteren. De afgelopen maanden heeft de provincie samen met de gemeenten en met Over Morgen gewerkt aan een nieuwe en openbare atlas.

De atlas bestaat uit 2 kaarten:

  • Waar staan we? -> dit geeft de huidige situatie weer
  • Waar gaan we heen? -> dit geeft kansenrijke gebieden weer

De WTA is geen statische atlas en zal dit jaar samen met gemeenten en andere betrokken partijen verder doorontwikkeld worden en uitgebreid met nog meer relevante informatie zoals de potentie van de restwarmtebronnen van heel Zuid-Holland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen