Vorige week donderdag is het brugdeel boven de A12 weggehaald en neergezet op het werkterrein langs de weg. Nog dezelfde dag is de noodbrug geplaatst. Vrijdagavond is de A12 – eerder dan gepland - weer opengegaan.
In de komende tijd wordt het brugdeel uit elkaar gehaald en afgevoerd. Het glas en de kozijnen uit de overkapping worden niet bewaard, want die waren sowieso aan vervanging toe. Van de overige delen van de brug wordt zoveel mogelijk opgeslagen om later opnieuw te kunnen gebruiken. Het metalen deel van de
overkapping wordt in twee stukken afgevoerd en bewaard. De betonnen liggers worden losgehaald en eveneens opgeslagen. Mogelijk kunnen deze delen binnen drie of vier jaar bij de nieuwe ontwikkeling van het stationsgebied hergebruikt worden, of eventueel elders in het land.
Het kunstwerk wordt afgevoerd en opgeslagen.
Als de brug over drie of vier jaar gerenoveerd wordt als onderdeel van de nieuwe ontwikkeling van het stationsgebied, is het waarschijnlijk mogelijk dat deze constructie gebruikt kan worden. Het complete ondersteunen zoals hierboven beschreven wordt ook wel ‘onderstempeling’ genoemd. Het totaal aan werkzaamheden voor deze brugdelen zal niet voor 15 januari afgerond kunnen worden.
Omdat de noodbrug boven op de vloer van de overgebleven delen van de Nelson Mandelabrug is geplaatst, is de noodbrug een stuk hoger. Voor de voetgangers wordt daarom een kleine trap geplaatst. Voor de fietsers, gehandicapten, en voetgangers met rollators en kinderwagens wordt aan beide kanten van de noodbrug een hellingbaan gebouwd. Omdat dit lange hellingbanen moeten zijn, wordt gezorgd voor enkele gedeeltes die vlak zijn, zodat het niet te zwaar wordt om naar boven te komen.
Het brugdeel boven de RandstadRail is een stuk korter dan de andere brugdelen, en daardoor ook lichter. Hierdoor is de scheurvorming kleiner dan bij de andere brugdelen, maar die scheuren worden de komende tijd wel heel goed in de gaten gehouden. Daarnaast wordt het brugdeel dat is verwijderd onderzocht, om te
kunnen berekenen of dit laatste RandstadRail-deel ook ondersteund moet worden. Naar verwachting is dat de komende jaren niet nodig.
Er wordt gewerkt met zwaar materiaal. Voorafgaand aan het weghalen van het brugdeel boven de A12 is een werkplekinspectie gedaan. Het rapport treft u als bijlage aan. Vooralsnog is één persoon lichtgewond geraakt.
De ondersteuning van de brugdelen boven de Zuidweg en het NS-spoor blijkt ingewikkelder dan oorspronkelijk gedacht. Daarom zal het niet mogelijk zijn de brug open te stellen op 15 januari. Momenteel wordt samen met de aannemer bekeken welke maatregelen mogelijk zijn om de werkzaamheden op een veilige manier te versnellen, zodat de brug in ieder geval in januari weer in gebruik kan worden genomen.