Zoetermeer blijft zolang mogelijk doen wat nodig is

Foto: Gemeente Zoetermeer

Ondanks het zogenoemde ravijnjaar die gemeentebesturen op zich af zien komen wil het college van B. en W. van Zoetermeer niet vooruitlopen op de kabinetsplannen waar nog aan geschreven wordt.

Dit staat in de Perspectiefnota 2025 die het College van B. en W. aan de gemeenteraad aanbiedt. Wethouder Iedema (financiën) wil geen onrust in de samenleving creëren over te maken keuzes terwijl er nog geen zekerheid is over de diepte van ‘het ravijn’: ‘We hebben in kaart gebracht waar we op mogen bezuinigen en waar we op kunnen bezuinigen. Alleen het laaghangend fruit boeken we in. Minder lucht in de begroting en hier en daar spreiden in tijd. Verder blijven we in Zoetermeer doen wat nodig is om in 2040 het Zoetermeer te zijn dat past bij onze inwoners en ondernemers.’

Met het programma De gezonde stad heeft het college een investeringsagenda om door sport, beweging en preventie de sociale basis van Zoetermeerders te versterken. De pilot Positieve Gezondheid in het huishouden wordt vanaf 2025 de norm. In de Perspectiefnota wordt nu aandacht gevraagd voor het doorpakken op eerdere besluiten. Zo is het Team Handhaving op peil gebracht en is nodig de werkomgeving daar adequaat op in te richten en te faciliteren met up-to-date applicaties. Voor de bouwopgave waar Zoetermeer voor staat is een extra planeconoom nodig. Het aantal opgeleverde woningen in 2023 was hoger dan eerdere jaren en brengt een meer-gebruik van data met zich mee waar Zoetermeer op heeft te investeren. Door het inrichten van een Social Hub in Meerzicht wil het college de sociale samenhang in de wijk helpen versterken. Door meer schaduw in de wijken aan te brengen en het in balans houden van bomen geeft het college invulling aan wat nodig is voor klimaatadeptatie. Daarnaast wil het college eigenaren helpen bestaand vastgoed te verduurzamen. Daarbij wordt gedacht aan korting of vrijstelling op bouwleges. En voor Meerzicht een stimuleringsfonds komt om Verenigingen van Eigenaren te helpen flatgebouwen te verduurzamen.

Bijsturen

Het college is trots op voor elkaar gekregen te hebben om bereikbare, beschikbare en betaalbaar zorg en in het bijzonder de geboortezorg voor Zoetermeer te behouden. Dit vraagt om verantwoordelijkheid in bijvoorbeeld kinderopvang om ouders met essentiële beroepen te faciliteren, en letterlijk woningbouw voor hen de aanjager te laten zijn. Dit betekent ook dat herijken van verkeer- en vervoeractiviteiten nodig is om de kwaliteit van de bereikbaarheid te kunnen garanderen. Ook is nodig dat na het veiligstellen van de Nelson Mandelabrug herbezinning plaatsvindt op de inrichting van het stationsgebied.

Voor de buitenruimte van Zoetermeer staat de gemeente voor grote opgaven rond gezondheid, woon- en werkomgeving, mobiliteit, klimaat en energietransitie. De Ruimtelijke Strategie Zoetermeer geeft daarin een belangrijke richting. Het college wil volop blijven inzetten op het verbeteren van recyclebeleid, toekomstbestendige jeugdhulp, fysieke toegankelijkheid van de stad en ruimtelijke

strategie op wijkniveau. In haar inleiding schrijft het college dat er keuzes nodig zijn om te bepalen waar, hoe en met welke prioriteit Zoetermeer invulling kan blijven geven aan de opgaven. Wat voor stad wil Zoetermeer zijn en wat de gemeente daarvoor gaan doen zijn fundamentele vragen waarin de politiek aan zet is. Op het niveau van de stad komt dit in de ruimtelijke strategie.

De Perspectiefnota 2025 schetst op hoofdlijnen het financieel perspectief voor 2025 en de daarop volgende jaren. De nota biedt de raad handvatten om in het voorjaarsdebat richting te geven voor de komende jaren. Het voorjaarsdebat stelt de gemeenteraad in de gelegenheid aandacht te vragen voor specifieke onderwerpen. De resultaten van het debat vormen de basis om de Programmabegroting 2025 – 2028 op te stellen. Deze wordt vastgesteld in november.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen