Drukke maar beheersbare jaarwisseling

Foto: Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer kijkt terug op een drukke jaarwisseling. De gemeente organiseerde dit jaar voor het eerst twee grote lasershows op de Markt, waar in totaal zo’n 3000 mensen bij aanwezig waren. In SilverDome vierden bijna 1400 jongeren het nieuwe jaar tijdens het Hitmachine NYE indoorfestival.

Burgemeester Michel Bezuijen reed tijdens de jaarwisseling mee met de politie: ‘Dankzij de geweldige inzet van politie, handhaving, brandweer, ambulancedienst en particuliere beveiligers kunnen we terugkijken op een drukke, maar beheersbare jaarwisseling. Veel Zoetermeerders hebben een mooi feest gevierd. Ik heb heel veel respect voor onze hulpverleners die er altijd weer staan. Helaas hebben zij ook dit jaar te maken gehad met geweld. Ik blijf mij hierover verbazen. Onbegrijpelijk en volstrekt onacceptabel, dit hoort niet bij wat een feest voor iedereen moet zijn.’

Lasershows en jongerenfeest

Voor het eerst in Zoetermeer werd het nieuwe jaar ingeluid met twee lasershows op de Markt. Er was muziek, een jaaroverzicht en het grote aftelmoment. De lasershows om 19.30 uur, speciaal voor kinderen, en die om middernacht trokken in totaal 3000 bezoekers. In Silverdome vierden bijna 1400 jongeren feest bij het Hitmachine NYE indoorfestival.

Incidenten

Gebaseerd op voorlopige cijfers van de Veiligheidsregio Haaglanden, is de brandweer 31 keer uitgerukt voor het doven van branden. De politie heeft 17 keer moeten optreden en er zijn 3 personen aangehouden. Twee politieagenten zijn licht gewond geraakt door verzet bij een aanhouding. Burgemeester Bezuijen: ‘Mensen die ons bescherming en hulp bieden moeten hun werk normaal kunnen doen. Van hulpverleners blijf je af!’.

Voorbereidingen op jaarwisseling

Brandbaar materiaal en autowrakken zijn zoveel mogelijk voor de jaarwisseling verwijderd. Afvalbakken, afval- en papier containers, parkeergarages en parkeerautomaten zijn afgesloten. Om schade aan het wegdek voor het stoken van vuur in korven en oliedrums te voorkomen konden inwoners gratis twee zakken zand ophalen. Veel inwoners hebben hun best gedaan om de schade te beperken door oliedrums te gebruiken. Burgemeester Bezuijen: “Elk jaar haalt de gemeente samen met hulpdiensten en particuliere beveiligers alles uit de kast om de jaarwisseling veilig te laten verlopen en om zoveel mogelijk schade te voorkomen. Ik heb vannacht veel buitenbranden gezien en er is veel vuurwerk afgestoken. Ik hoop dat de schade beperkt is.”

Schade

Ondanks alle voorbereidingen en inzet van hulpdiensten en bewoners zijn er ook dit jaar tijdens de jaarwisseling vernielingen aangebracht in de stad. De schade aan zaken in de openbare ruimte wordt geïnventariseerd en is naar verwachting in februari duidelijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen