Unieke proef met ‘open hiring’ levert ruim 500 inschrijvingen op

Wethouder Jan Iedema
Wethouder Jan Iedema
Foto: Gemeente Zoetermeer

Onlangs konden mensen reageren op twee banen die de gemeente via open hiring aanbood. Deze unieke proef leverde ruim 500 inschrijvingen op. Wethouder Jan Iedema is onder de indruk van dit aantal en de positieve reacties. “Toon vertrouwen in mensen en je krijgt vertrouwen terug.”

Open hiring is een wervingsmethode waar geen CV’s of sollicitatiebrieven aan te pas komen. Iedereen kan zich inschrijven waarbij degene die het eerst komt, het eerst maalt. Door bedrijven wordt al vaker gewerkt met open hiring. Doorgaans zijn dit meer praktische functies.

Zoetermeer is de eerste gemeente in Nederland die open hiring inzet voor kantoorfuncties. “Het zijn banen die om meer kwalificaties vragen. We vertrouwen op het inschattingsvermogen van de mensen zelf,” legt de wethouder Jan Iedema uit.

Spraakmakend

De meningen over deze manier van werven zijn verdeeld. “Op sociale media zie ik allerlei meningen voorbijkomen. Van kansloze geldverspilling tot aan alle banen zouden zo geworven moeten worden,” volgens Jan Iedema. “Selectie op basis van CV en ervaring blijft, maar als overheid wil je ook eerlijke kansen bieden aan mensen die dan misschien buiten de boot vallen, terwijl ze ontzettend gemotiveerd en geschikt zijn,” aldus de wethouder.

Eerste indruk

Geïnteresseerden konden vooraf bij een informatiebijeenkomst anoniem vragen stellen over de functies. Hierdoor konden ze een serieuze afweging maken over hun geschiktheid en de werkzaamheden. “Of ze nou wilden wisselen van baan of werkzoekend waren, allemaal waren het serieuze kandidaten die blij waren met het vertrouwen dat we in ze toonden en de bijzondere kans die we ze boden.” vertelt de wethouder. “Meer vertrouwen in de overheid begint met het tonen van vertrouwen in mensen.”

Hoe nu verder

Inmiddels hebben de eerste kennismakingsgesprekken met de kandidaten plaatsgevonden. De volgende stap is een maand proeftijd. De proeftermijn is voor beide partijen een spannende periode waarin goed wordt gekeken of er een match is. Bij geen match krijgt de tweede op de lijst een kans. “Het is een enorm aantal, waardoor ook veel mensen teleurgesteld zullen zijn.” concludeert Jan Iedema. “Reden genoeg om mijn enthousiasme over te brengen op andere overheidsinstellingen én ondernemers, en met ze in gesprek te gaan over wervingsmethoden waarmee we zoveel mogelijk mensen aan een geschikte baan kunnen helpen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen