Met de elektrische rolstoel de natuur in. Kan dat overal?

Foto: Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer wil graag toegankelijk zijn voor iedereen. Maar hoe toegankelijk is de stad voor mensen met een fysieke beperking? In gesprek met Erica Wouterloot, ervaringsdeskundige en lid van de Toegankelijkheidsraad Zoetermeer over de toegankelijkheid van de natuurtuin, de wegen en het Zoetermeerse groen.

Begaanbaarheid natuurgebieden

Erica verplaatst zich al ruim 30 jaar in een elektrische rolstoel. Dagelijks trekt ze er met haar hulphond Mak op uit. Samen genieten ze graag van het vele groen wat Zoetermeer rijk is. ‘Ik ben graag buiten in de natuur’, vertelt ze. ‘Dan kun in Zoetermeer veel kanten op.’ Toch constateert ze dat niet elk park of natuurgebied even toegankelijk is als je een beperking hebt. ‘Veel mensen zijn verrast dat de natuurtuin in het Westerpark ook goed toegankelijk is als je een lichamelijke beperking hebt. Er is een speciale rolstoelingang en grote delen van de natuurtuin zijn prima begaanbaar met een elektrische of handbewogen rolstoel.’ Dat is niet in elk natuurgebied zo. ‘In het Balijbos zijn recent nieuwe paden aangelegd. Die zijn niet allemaal even goed begaanbaar en op een aantal plekken voor verbetering vatbaar. In het Buytenpark zijn wandelpaden aangelegd met schelpen. Deze zijn daardoor beter toegankelijk met een rolstoel.’

Toegankelijkheidsraad Zoetermeer

De Toegankelijkheidsraad Zoetermeer (TR) heeft als missie om Zoetermeer zo toegankelijk mogelijk te maken voor inwoners of bezoekers met een beperking. De TR is een onafhankelijk adviesorgaan en geeft de gemeente gevraagd en ongevraagd advies over het beleid, over (gemeentelijke) gebouwen en de openbare ruimte.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen