‘Zoetermeer wordt de magneet voor mensen die met toegepaste innovatie bezig willen zijn’

Wethouder Idema
Foto: Gemeente Zoetermeer

Het Dutch Innovation Park is dé hotspot van Nederland op het gebied van big data, smart mobility, eHealth en cybersecurity. Op deze unieke plek in Zoetermeer werken IT-bedrijven met diverse onderwijs- en onderzoeksinstellingen samen aan vernieuwende IT-oplossingen en businesskansen.

Het Park wordt door twee motoren aangedreven: de Dutch Innovation Factory en de Dutch Tech Campus, het voormalig Siemens-gedeelte. Inmiddels is het gebied aan het doorontwikkelen, zoals de nieuwe, duurzame huisvesting van Siemens Mobility en de komst van (internationale) bedrijven: Topcon Positioning, Yunex Traffic en Lamboo Medical. “Waar we eerst op zoek moesten naar bedrijven staan ze nu aan de deur te kloppen om mee te mogen doen.”

Onderwijs

“Eerder dit jaar is een aanvraag gedaan voor een nieuwe bachelor Data science aan De Haagse Hogeschool.” Zo’n extra opleiding kan zomaar zorgen voor een verdubbeling van het aantal studenten in Zoetermeer. “Ik zie de ontwikkelingen als een soort octopus met tentakels de stad in. Als de community groeit, krijg je ook meer verbinding met de stad.”

Toekomst

“Er mag nog meer onderwijs naar de stad komen.” Hiervoor wil de wethouder nog beter samenwerken met het onderwijs en bedrijfsleven. De innovaties van het Park moeten ook meer in de wijken worden toegepast. Er liggen nog kansen genoeg waar we mee aan de slag kunnen”, sluit Iedema af. “In 2025 is er ook studentenhuisvesting gerealiseerd en lopen we over een boulevard die echt leeft. Een plek waar studenten en werknemers elkaar ontmoeten en waar dagbezoekers hun trainingen of inspiratiebijeenkomsten volgen.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden