Geen sociale media op de fiets en in de auto

Foto: Gemeente Zoetermeer

Veilig fietsen en autorijden, zonder afleiding van de smartphone. Dat is de boodschap van de campagne ‘Zoetermeer rijdt MONO’ die deze week van start ging. Wethouder Marc Rosier deed de aftrap op het Oranje Nassau College (Clauslaan).

De campagne ‘Zoetermeer rijdt MONO’ sluit aan bij de landelijke campagne die vorig jaar is gelanceerd. Het doel is om jongeren en automobilisten zover te krijgen dat ze geen sociale media gebruiken als ze onderweg zijn. ‘Helaas neemt het aantal ongevallen en doden in het verkeer toe en afleiding is één van de belangrijkste oorzaken’, legt wethouder Marc Rosier (verkeer) uit. ‘Vooral de combinatie van sociale media en verkeer is gevaarlijk. Mensen moeten hun ogen op de weg houden, en niet op hun scherm. Zo is er tien keer zoveel kans op een ongeluk bij gebruik van een smartphone’ De wethouder zette als startactie zijn handtekening op een grote poster temidden van vele handtekeningen van leerlingen.

Zoetermeer rijdt MONO

MONO staat voor: ‘met één ding bezig zijn.’ Tijdens het fietsen en rijden moet de aandacht op één ding gericht zijn: het verkeer. MONO is ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding van appjes of sociale media posts. Ook familie en vrienden worden bij de campagne betrokken. Zij krijgen het verzoek om niet te appen als ze weten dat iemand onderweg is.

Jongerenorganisatie TeamAlert organiseert tussen 9 september en eind oktober acties op middelbare scholen om in gesprek te gaan met jongeren over het gebruik van hun mobiele telefoon op de fiets. Scholieren tonen hun commitment door het zetten van hun handtekening op een grote poster. Daarnaast gaat TeamAlert de komende weken ook in gesprek met jonge automobilisten op verschillende evenementen in de stad.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden