Bruine ratten in de stad

Foto: Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer is een groene stad met parken, struikgewas en groenplekjes. Maar dat groen biedt ook goede schuilplaatsen voor de bruine rat. De gemeente maakt de leefruimte voor de rat zo onaantrekkelijk mogelijk.

Heeft dat niet genoeg effect? Dan laat de gemeente ze vangen. Bij hoge uitzondering gebruiken we gif. Maar u kunt ook helpen.

Voer ratten niet

Ratten eten vooral etensresten. Overal waar mensen wonen, vind je weggegooid voedsel en etensresten. Denk aan een restje patat of een boterham die voor de helft is opgegeten. Of aan een verrotte appel die mensen op straat of over de balkonrand gooien. Maar ook een volle vuilniszak bij de afvalcontainer die niet goed dicht is, trekt ratten aan. Gooi etensresten dus in de (ondergrondse) GFT-container.

Rattenbestrijding is nodig

Bovendien kunnen ratten drager zijn van virussen en bacteriën (zoals de ziekte van Weil en paratyfus). Daardoor brengen ze de gezondheid van mens en dier in gevaar. Ratten knagen door plastic, metaal, hout en beton op zoek naar voedsel. Daardoor kunnen ze veel overlast veroorzaken.

Ratten melden

Heeft u een of meerdere ratten gezien? Geef dit dan door via de Mijn Gemeente-app, bel naar 14 079, of gebruik het formulier op www.zoetermeer.nl/contactformulier. De gemeente onderzoekt dan de melding en nemen zo nodig maatregelen. Denk daarbij aan inspectie en bestrijding, soms snoei- en herstelwerk en een controleronde.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen